Sinterklaasacties voor stufi en OV

| Johannes de Vries

Een belangrijke dag in de Tweede Kamer voor studenten. De basisbeurs, het leenstelsel, de ov-studentenkaart: ze komen allemaal voorbij. Voor het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is het reden genoeg om in actie te komen. Vanochtend kwamen beide organisaties in actie. De LSVb heeft het vooral op Jet Bussemaker gemunt.

In een heus sinterklaasgedicht laat de LSVb weten wat het vindt van de hoge collegegelden voor excellentietrajecten en tweede studies en van de plannen om de basisbeurs af te schaffen. ‘Sinterklaas is jarig, minister Jet is karig. De stufi gaat eruit, studenten uitgebuit. Geen kamer, geen OV, neem Jet naar Spanje mee,’ is de boodschap. Voor de ingang van de Tweede Kamer plaatste de LSVb bovendien 250 schoenen. Op dezelfde dag wordt de voorzitter van de LSVb in de Tweede Kamer gehoord over wat de mogelijke effecten van een leenstelsel zijn. In een persbericht schrijft ze gaat ze vast op die vraag in: ‘Op deze manier demotiveer je studenten om het beste uit zichzelf te halen, in plaats van dit te stimuleren. Ambitie wordt afgestraft.’

In samenwerking met de LSVb en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB, voor MBO’ers) schreef ISO vanochtend bovendien een brief, waarin het met name ingaat op de mogelijke afschaffing van de ov-studentenkaart. Het ISO somt de nadelen op: studenten kunnen niet meer studeren op de plek waar de beste opleiding voor hen is, het milieu heeft te lijden onder extra auto’s op de weg, een verschraling van het openbaar vervoer en een nog groter kamertekort. De complete brief staat op de website van het ISO.

Sinterklaas is jarig
De student nog niet
Minister Jet is karig
Studenten gaan failliet

De stufi gaat eruit
Collegegeld verhoogd
Studenten uitgebuit
Ambitie niet gedoogd

We kunnen dit niet dulden
Geen kamer, geen OV
Torenhoge schulden
Neem Jet naar Spanje mee

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.