De chemische industrie is verantwoordelijk voor een derde van het energiegebruik in Nederland. Ongeveer veertig procent van de energie wordt gebruikt voor scheidingsprocessen om de producten van chemische reacties van elkaar te scheiden. Dankzij dit nieuwe, hybride membraan (een structuur die twee ruimtes van elkaar scheidt) is het mogelijk onder extreme omstandigheden energiezuinig gassen van elkaar te scheiden.
Inzetbaar bij hete gassen
Het membraan van 100 nanometer dik (10.000 keer dunner dan een millimeter) is uniek omdat het ook inzetbaar is bij hoge temperaturen en hoge druk. De huidige polymeer membranen functioneren niet onder deze omstandigheden. Het scheiden van gassen vindt nu bijvoorbeeld plaats met behulp van cryogene distillatie, waarbij gassen vloeibaar gemaakt worden door ze zeer sterk af te koelen, of door zogenaamde absorptieprocessen. Nadeel van deze methodes is dat ze vaak veel energie vereisen.
Met behulp van membranen die het ene gas wel doorlaten en het andere niet, kun je gassen energie-efficiënter scheiden. Het UT-membraan bestaat uit organische en anorganische componenten en behoudt ook bij hogere temperaturen (tot 300 graden Celsius) en bij hoge druk zijn functie. Bijkomend voordeel is dat je de hybride membranen relatief eenvoudig kunt produceren, omdat de gebruikte techniek dezelfde is als die voor reguliere membranen die veel gebruikt worden voor bijvoorbeeld waterzuivering.
Het onderzoek, waarin ook wordt samengewerkt met de universiteit in Aken, is uitgevoerd door de MESA-vakgroepen norganic Membranesen Materials Science and Technology of Polymers en maakt deel uit van het Green Energy Initiative van de UT. De financiering komt uit het Europese project CARENA.