Publieksprijs voor UT was laatste van Academische Jaarprijs

| Johannes de Vries

In 2005 werd de Academische Jaarprijs in het leven geroepen om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dat lukt nu zo goed, dat langer doorgaan met de prijs niet meer nodig is. Maar ook een gebrek aan geld zorgt ervoor dat de Stichting Academische Jaarprijs ermee stopt.

Photo by: Robert Oosterbroek

In die stichting zitten de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO, het NRC, de KNAW en omroepen VPRO en NTR.

Acht jaar lang deelden zij €100.000 euro uit aan het onderzoeksteam met het beste plan om over hun project te communiceren. Daarnaast werd er ieder jaar een publieksprijs uitgereikt, die in de laatste editie naar UT’er Wiendelt Steenbergen ging.

In een persbericht schrijft de stichting dat ‘de beslissing om de Academische Jaarprijs te beëindigen onder meer gebaseerd is op het feit dat er aanzienlijk meer aandacht is voor wetenschapscommunicatie via diverse media dan acht jaar geleden. Wetenschappers zijn zich meer bewust dat zij zelf een verantwoordelijkheid hebben om over hun onderzoek te communiceren met het brede publiek.’

Maar ook financiën spelen een rol. ‘Bezuinigingen bij de samenwerkende organisaties en teruglopende inkomsten via sponsoren maken het moeilijk om de organisatie financieel rond te krijgen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.