NWO financiert UT-onderzoek van Zandvliet en Khalil

| Maaike Platvoet

Twee onderzoeksprojecten van UT’ers Islam Khalil en Harold Zandvliet kunnen van start met behulp van financiering vanuit het Open Technologieprogramma van NWO. Het gaat hierbij om ‘vrij en ongebonden onderzoek dat niet gehinderd is door disciplinaire grenzen’.

Links: Islam Khalil, rechts: Harold Zandvliet

Het Wireless Robotic Clot Retrieval for Vascular Intervention (WCR)-project van onderzoeker Islam Khalil heeft als doel om een uniek, draadloos robotsysteem te ontwikkelen om medische procedures voor ophalen van stolsels – die onder andere verantwoordelijk zijn voor beroertes en hartaanvallen - te verbeteren. Khalil werkt hierin samen met mede-aanvragers en UT-hoogleraren Stefano Stramigioli, Pascal Jonkheijm, Gabreille Tuijthof en met onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum.

Deze technologie biedt een alternatief voor de traditionele methoden waarvoor een katheter wordt gebruikt. Het onderzoek van Khalil streeft ernaar draadloze robotica te optimaliseren en zo patiëntresultaten te verbeteren. In totaal ontvangt dit project ruim 9 ton aan financiering.

Nieuwe generatie telefoons

Hoogleraar Harold Zandvliet doet onderzoek naar de ontwikkeling van een zogenaamde ‘multiprobe atomic force microscope cantilever'-techniek voor het uitvoeren van mesoscopische transport metingen aan tweedimensionale materialen’.

De financiering hiervoor bedraagt ruim 5 ton, waarvan ruim een ton co-financiering van spinoffbedrijf Bruker van Roelof Huijink. Zandvliet legt uit: ‘Binnen dit onderzoek gaan we naar een dubbellaags grafeen kijken. Door dit materiaal iets te draaien krijg je interessante patronen, met unieke lagen. De toepassing hiervan is bestemd voor een nieuwe generatie elektronische devices, zoals mobiele telefoons. Een nieuwe grafeenlaag kan bij voorbeeld leiden tot betere geleiding van transistors in telefoons. En dat kan Bruker weer vermarkten.’

Maatschappelijke impact

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat ‘vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen’, aldus het persbericht. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

In totaal krijgen 6 projecten van Nederlandse ondezoekers geld en draagt NWO ruim 4,9 miljoen euro bij en het bedrijfsleven nog eens ruim 7 ton.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.