Het gaat om 60 laureaten uit de sociale en geesteswetenschappen en 18 uit de toegepaste en technische wetenschappen. Eefje Hendriks, Lonneke Lenferink, Francis Kalloor Joseph, Tom Kamperman, Anastasia Lavrenko en Kirsten Pondman slepen voor de UT een beurs in de wacht. De komende drie jaar kunnen ze met de beurs hun onderzoeksideeën verder ontwikkelen.
De toekenning van de Veni-beurzen werd vorig jaar flink in de war geschopt door corona en door een grote hack bij NWO. Daardoor konden er in december alleen beurzen worden toegekend in de wetenschapsdomeinen exacte & natuurwetenschappen (ENW), en gezondheidsonderzoek & zorginnovatie (ZonMw) – 89 in totaal. Voor de UT gingen de beurzen toen naar Annika Betken en Hans-Christian Ruiz Euler.
Voorselectie
Om nodeloze inspanningen te voorkomen, werkt NWO met beknopte ‘vooraanmeldingen’. De onderzoeksfinancier maakt daaruit een eerste selectie zodat minder wetenschappers tijd verliezen aan het indienen van uitgebreide beursaanvragen. Alleen in het domein exacte & natuurwetenschappen vond deze voorselectie nog niet plaats.
Voor alle vier de wetenschapsdomeinen werden in 2021 in totaal 1.280 aanvragen gedaan waarvan er, deels na voorselectie door NWO, 759 werden ingediend als ‘volledige aanvraag’. NWO heeft er daarvan 167 gehonoreerd. Dat is 13 procent van het totaal en 22 procent van de uitgebreide aanvragen.
De Veni-beurzen vallen onder het Talentprogramma van NWO. Beginnende wetenschappers maken aanspraak op de Veni-beurs, voor ervaren wetenschappers is er de Vidi-beurs en zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag doen voor de Vici-subsidie.