De EU financiert verschillende organisaties om stemhulpen te maken; dat bevordert immers de opkomst. Daardoor ‘concurreert’ EU Vox in Nederland bijvoorbeeld met de Stemwijzer van ProDemos.
Die slag gaat EU Vox winnen. Tenminste, als het aan Kostas Gemenis ligt, assistent-professor aan de UT en onderdeel van de EU Vox-stuurgroep. Met name de manier waarop de antwoorden van de politieke partijen zijn bepaald, maken het Kieskompas van EU Vox betrouwbaarder dan andere stemhulpen, meent hij.
‘Andere stemhulpen laten één persoon de standpunten van partijen verzamelen,’ licht Gemenis toe. ‘Wij hebben steeds minimaal vijf verschillende experts, waaronder politiek wetenschappers, naar de stellingen laten kijken. Zij geven in de eerste ronde per partij het standpunt weer en gaan vervolgens anoniem – zonder aanziens des persoons – online met elkaar in discussie. Daarbij moet een onderbouwing geleverd worden op basis van voorstellen, rapporten en dergelijke. In de tweede ronde voeren ze hun herziene standpunt in.’
Partijen hebben zelf dus geen invloed op de antwoorden in het Kieskompas. ‘Dat kan alleen in Nederland; in andere landen geeft nauwelijks een partij daar antwoord op.’
Verschillende edities
Ieder land heeft zijn eigen editie van EU Vox, met de partijen uit het eigen land en in de eigen landstaal (soms zelfs regio-talen zoals het Catalaans voor de Spaanse EU Vox). De editie van ieder land is bovendien beschikbaar in het Engels.
EU Vox wordt morgen in twee derde van de 28 EU-landen gelanceerd, waaronder Nederland. De overige landen volgen maandag.
Update 24 april: het Kieskompas staat inmiddels online.