De studenten stellen voor een bewustzijnscampagne te starten onder de bevolking en op scholen. Ook moet het eiland volgens hen beginnen met afvalscheiding en kunnen ze op het eiland een kleine composteerinstallatie neerzetten.
‘Daarnaast stellen we voor dat de eilanders hun eigen tomaten en dergelijke gaan verbouwen in een moestuin’, zegt Urrea. Ook wil hij horeca stimuleren duurzamer voedsel in te slaan en eventuele overschotten tijdig te ruilen met de bevolking. ‘Bewoners kunnen in ruil daarvoor bijvoorbeeld een paar uur in de gemeentelijke groentetuin werken.’
‘Ik verwacht dat we de afvalstroom van Vlieland in het eerste jaar met 20 procent kunnen terugdringen. De bewustzijnscampagne en voorzieningen voor afvalscheiding zijn snel te realiseren’, aldus Urrea. ‘Laten we ernaar streven tot 2020 elk jaar 20 procent minder afval te produceren op het eiland.’
De UT-studenten voerden hun onderzoek ‘Innovation for Wasteless Consumption’ uit in opdracht van Lab Vlieland, een duurzaamheidsinitiatief op het Waddeneiland.