Met hulp van veertien koks zette Betina de avond in het teken van voedselverspilling door voor honderd man (vandaar de naam Feed100) heerlijke gerechten te bereiden van eten dat eigenlijk 'oud' is. De ruim 80 bezoekers nestelden zich op picknickkleedjes en moesten beamen: 'Dit is eigenlijk heel erg lekker'.
Betina wilde graag iets doen met haar frustratie. 'Voedselverspilling vind ik echt een probleem. Ik heb een organisatie, Feed5000, benaderd omdat ik de Enschede studenten wil wijzen op de vele kilo’s eten die weggooid worden. Feed5000 zet zich wereldwijd in tegen het onnodig weggooien van eten. Hun advies luidt: je moet het vooral leuk maken.’
Betina besloot om de campusbewoners niet te wijzen op voedselverspilling door met een opgeheven vingertje te zwaaien, maar door een eet-evenement te organiseren. Gratis eten met een boodschap, dat werkt, bedacht ze.
Veertig campushuizen langs
De afgelopen maand verzamelde ze 'overgebleven' eten. Bij de Albert Heijn, de Coop en op de markt vroeg ze om producten die over waren. ‘Vandaag rook de hele auto naar lekker brood. Dat brood was anders weggegooid.’
Ook ging ze vrienden en huisgenoten langs om ze uit te nodigen voor het diner en om kookploegen in te schakelen. Omdat de reacties in eerste instantie niet erg meewerkend waren, deed ze er nog een schepje bovenop. 'Ik denk dat ik wel bij zo'n veertig huizen op de campus heb aangebeld om te vragen of ze mee willen doen met Feed100. Dat heeft veertien koks opgeleverd.’
‘In Wageningen is een tijd geleden de Feed500 geweest,’ vervolgt Betina, ‘maar dat vond ik wat te veel van het goede. Honderd mensen leek me haalbaar. Volgens mij is het goed gelukt.'
Kliekjes
En het eten van de avond? Dat kwam helaas niet op. Gelukkig had dit voedsel al een tweede leven, maar weggooien was uiteraard geen optie. Vrijdag kunnen bezoekers nog een keer genieten van de kliekjes van Feed100.