André Poot is één van de MIRA-onderzoekers. Volgens hem zijn er vaker longen-op-chips gemaakt, maar gaan de UT en de beide UMC’s een stapje verder.
‘Op een chip - eigenlijk niet meer dan een plat vierkant plaatje - kweken we longcellen. Maar in tegenstelling tot de eerdere longen-op-chips, bouwe we die niet tweedimensionaal, maar maken we een soort bolvorm, die meer lijkt op de echte situatie in het lichaam.’
Met die kleine, bolvormige longen kunnen vervolgens experimenten worden uitgevoerd. ‘We weten dat longcellen in bolvorm zich anders gedragen dan de platte longen-op-chips. We gaan eerst testen hoe onze driedimensionale longen reageren op bepaalde experimenten waarvan we weten hoe een echte long in een echt lichaam er op reageert. Daarmee ‘checken’ we onze longen-op-chips’.
Daarna willen de onderzoekers een stap verder gaan. Ze willen de longen-op-chips na het bouwen beschadigen met sigarettenrook, zodat het longweefsel niet meer goed werkt. ‘Daarna gaan we kijken of we het herstelproces kunnen versnellen door eiwitten toe te voegen.’ Als dat zo blijkt te zijn, is dat mogelijk goed nieuws voor mensen met beschadigde longen.
Voor het onderzoek krijgen de samenwerkende UMC’s en de UT €600.000. Het onderzoek duurt vier jaar. Daarna is vervolgonderzoek mogelijk, onder meer met stamcellen.