Hospers werkt voor het onderzoek naar het beleid van gemeenten in krimpregio’s samen met Josefina Syssner van Linköping University. De nadruk in het project ligt op de regio’s Achterhoek, Zuid-Limburg en in Zweden Östergötland en Värmland.
De twee wetenschappers krijgen 420 duizend euro van Formas, de Zweedse NWO. Het geld komt uit het programma Young Scientists 2014 waarmee de Zweedse overheid toponderzoek op het gebied van milieu, landbouw en ruimtelijke ordening wil stimuleren.
Bestrijden of begeleiden?
In Zweden en Nederland verhuizen veel jongeren en hoger opgeleiden naar de stedelijke centra van het land. Het gevolg is dat perifere gemeenten inwoners verliezen. Belangrijke vraag is volgens Hospers of je die bevolkingskrimp moet bestrijden of begeleiden?.
Het is een weerbarstig thema, aldus de economisch geograaf. ‘Omdat groei lange tijd het credo was, vinden bestuurders het lastig om met krimp om te gaan. Toch zie je interessante initiatieven, zoals regionale afspraken over woningbouw en het combineren van voorzieningen.’
Het onderzoeksproject van Hospers en zijn collega Syssner heeft een looptijd van drie jaar. Ze leggen veel nadruk op valorisatie. Andere krimpgebieden moeten kunnen leren van de ervaringen in de vier regio’s die worden onderzocht.