De Eerste Kamer stemt op 20 januari over het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ van minister Bussemaker van Onderwijs. Het CDA heeft een hoofdelijke stemming aangevraagd.
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen verdwijnt de basisbeurs per 1 september voor nieuwe bachelor- en masterstudenten én voor wo-bachelors die al drie jaar een beurs hebben gekregen. Ook veranderen de terugbetaalregels voor een studielening ingrijpend en komt er meer medezeggenschap voor docenten en studenten.
Minister Bussemaker verwacht weinig weerstand in de Eerste Kamer: om zich te verzekeren van steun heeft ze maanden geleden al een akkoord gesloten met D66 en GroenLinks.
'Desastreuze gevolgen'
De tegenstanders van het leenstelsel houden echter hoop. Volgens studenten- en scholierenorganisaties is het helemaal niet zeker dat alle senatoren van de leenstelselcoalitie (PvdA, VVD, GroenLinks en D66) daadwerkelijk vóór stemmen. Een petitie tegen het 'studievoorschot' is bijna 29 duizend keer ondertekend. De Landelijke Studenten Vakbond overhandigde het zojuist aan de Eerste Kamer.
'De LSVb is woedend dat GroenLinks en D66 met het kabinet samenspannen om de basisbeurs af te schaffen', staat in de petitie. De plannen hebben volgens de ondertekenaars 'desastreuze gevolgen voor de student, het hoger onderwijs en de maatschappij'.
Om half één overhandigde een kleine delegatie van de studentenvakbond de petitie aan CDA-senator Greetje de Vries-Leggedoor, voorzitter van de onderwijscommissie in de Eerste Kamer. Om het wetsvoorstel te laten sneuvelen, moeten drie Kamerleden de fractiediscipline doorbreken.