Kemp pleitte voor het bewuster maken van de volgende generatie op het gebied van duurzaamheid. Dat kan volgens hem via studenten die tijdens projectopdrachten apparaten of speelgoed kunnen ontwerpen die aanzetten tot nadenken over duurzaamheid. Dat kan bijvoorbeeld door speelgoed te bedenken waarmee het kind zelf energie moet opwekken om het te gebruiken. Met zijn idee won de student drie prijzen. Naast de publieksprijs mocht hij ook naar huis met de onderscheiding voor de beste case én met uiteraard de titel 'techniekstudent van het jaar'.
Terlouw
Vooraf aan de finale kon het publiek en de deelnemers meedoen aan een technische IQ-test door vragen te beantwoorden met hulp van stemkastjes. Daarna was een lezing van Jan Terlouw, oud-politicus, schrijver en natuurkundige, over duurzaamheid. Terlouw: 'De aarde heeft al veel veranderingen doorgemaakt. Wat echter nieuw is, is de snelheid waarmee de aarde verandert.' Hij roept op: 'Wetenschappers moeten hun bevindingen meer onder de aandacht brengen. Zeker wanneer blijkt dat er een gevaar is. Dat is hun verantwoordelijkheid.’ Vervolgt: ‘De consument zou op de meest groene kandidaat uit een partij moeten stemmen tijdens verkiezingen en de politiek zou een gelijk speelveld moeten creëren voor bedrijven, zodat zij weer duurzame oplossingen kunnen bedenken’
Discussieronde
Het belangrijkste onderdeel van de verkiezing was de caseronde. Zes finalisten mochten pitchen voor een vakjury, bestaande uit Ed Brinksma, Jan Terlouw, Daniël Poolen (duurzaamheidsingenieur en -journalist), Karin Sluis (algemeen directeur Witteveen+Bos) en Micaela dos Ramos (directeur van KIVI, medeorganisator van de verkiezing samen met Studium Generale). De studenten spraken over het gebruik van zonnepanelen, het wit verven van alle daken om energie te besparen en het lokaal produceren van voedsel om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
Diederik Samsom
Terwijl de jury overlegde, kregen de finalisten en het publiek een speciale boodschap van Diederik Samsom, fractievoorzitter PvdA. Hij vertelde via een filmpje over het belang van studenten die nadenken en werken aan een duurzame toekomst en nodigt tot slot de winnaar uit om langs te komen in Den Haag om het onderwerp te bespreken. Dat werd uiteindelijk Erik Kemp met zijn idee voor duurzaam speelgoed.