Chipkaarten beter beveiligd

| Marly Bergen

Dankzij slimme algoritmen zijn OV-chipkaarten, elektronische sleutels van gebouwen en auto’s nu beter beveiligd tegen hackers. UT-promovenda Begül Bilgin ontwikkelde slimme manieren om chipkaarten beter te beveiligen. UT-professor en promotor Pieter Hartel licht het onderzoek toe.

Photo by: Flickr.com | Koen Brouwer

We maken veel gebruik van chipkaarten. Deze kaarten zijn vrij eenvoudig te hacken, zoals bij de OV-chipkaart is gebeurd. ‘Het gaat in zo’n geval niet alleen om de kosten om het systeem, bijvoorbeeld alle bankpasjes, te vervangen, maar ook om de kosten van alles wat daarbij komt kijken, zoals reputatieschade. De daadwerkelijke uitgaven zijn daardoor een veelvoud van de miljoenen euro’s die de nieuwe pasjes kosten’, zegt Pieter Hartel, UT-professor services, cybersecurity and safety research.

Beter beveiligen

‘UT-promovenda Begül Bilgin ontwikkelde slimme manieren om chipkaarten beter te beveiligen tegen het lekken van geheime informatie. Bilgin keek vooral naar het lekken van geheime informatie uit de chips. Hartel vervolgt: ‘Je kunt het vergelijken met een stuk papier waar geheime informatie op staat. Als je dat papier in tweeën scheurt heb je twee halve geheimen. In dit geval gaat het niet om een stuk papier, maar om een getal, Bilgin heeft een manier gevonden waarop je dat getal kunt opdelen en er toch mee kunt werken.’ De algoritmes van Bilgin kunnen worden toegepast in toekomstige systemen waardoor chipkaarten beter beveiligd zijn tegen hackers.

Cum laude

Bilgin promoveerde op 13 mei cum laude met een double degree aan de vakgroep Services, Cybersecurity and Safety research aan de Universiteit Twente en de vakgroep Computer Security and Industrial Cryptography aan de KU Leuven, haar proefschrift is getiteld ‘Treshold implementations’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.