PvdA ziet niks in bsa-plannen

De Tweede Kamer wil niet dat trage ouderejaars straks met hun studie moeten stoppen. 'Dit is een signaal aan alle universiteiten en hogescholen: we gaan die mogelijkheid niet landelijk invoeren', laat PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis weten.

Coalitiepartij PvdA was altijd al kritisch op het plan om ook tweedejaars en derdejaars studenten met een bindend studieadvies (bsa) van de opleiding te sturen. Voor eerstejaars is een bsa allang gemeengoed, maar met name de universiteiten wilden ook voor ouderejaars een stok achter de deur.

Experiment

Dus startte minister Bussemaker van Onderwijs vorig jaar een experiment. Daarmee was de PvdA al niet gelukkig. Een motie van Mohandis voorkwam dat er ook derdejaars hbo’ers aan mee mochten doen. Hij dwong verder af dat hooguit tien procent van alle studenten onder het experiment mag vallen.

'Het is geen goede maatregel, een typisch voorbeeld van doorgeslagen rendementsdenken. Ik zie niet in hoe een bsa voor ouderejaars de onderwijskwaliteit verbetert', zegt Mohandis nu. 'Het experiment loopt nu, dat kan worden afgemaakt. Maar uiteindelijk gaan we geen bsa invoeren voor tweedejaars, dat wil ik vast duidelijk maken. Dus ik zou tegen hogescholen en universiteiten zeggen: tel je knopen.'

Te vroege conclusie

Gisteren nog liet minister Bussemaker op Kamervragen van Mohandis weten dat ze niet nu al wil concluderen dat het bsa-experiment is mislukt. Het PvdA-Kamerlid had vragen gesteld naar aanleiding van ophef aan de Universiteit Leiden, de enige die instellingsbreed aan het experiment meedoet. Studenten uit de Leidse medezeggenschap waren te hoop gelopen tegen de maatregel, die een voorbeeld zou zijn van 'een onverschrokken koers in de stapeling van rendementsmaatregelen'.

Prestatieafspraken

Vanmiddag praat de Tweede Kamer over de prestatieafspraken in het hoger onderwijs en Mohandis is van plan zijn kritiek op het experiment aan te snijden. Hij heeft genoeg medestanders: ook SP, CDA en D66 zijn tegen een bsa voor ouderejaars studenten. 'Ik heb een motie klaarliggen', zegt Mohandis. 'Maar of ik die daadwerkelijk inbreng is natuurlijk afhankelijk van het debat. Ik hoop dat de minister dit signaal serieus neemt.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.