Het NUCLEUS-project start deze maand, maakt deel uit van het Europese Horizon 2020-programma en heeft een budget van 4 miljoen euro. De UT maakt hierin deel uit van een samenwerkingsverband van 24 partners uit Europa, Azië en Afrika.
Dialoog bevorderen
Deze partners gaan onderzoeken hoe wetenschappelijke instituten het beste kunnen omgaan met het idee van verantwoord onderzoeken en innoveren. Volgens UT-deelnemer Dijkstra draait het project om het op allerlei manieren bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en samenleving.
Het NUCLEUS-project (New Understanding of Communication, Learning and Engagement in Universities and Scientific Institutions) heeft een looptijd van vier jaar. De EU financiert het project, dat gecoördineerd wordt door de Hochschule Rhein-Waal in Kleve (Duitsland).
'Erg blij'
Dijkstra is erg blij met de deelname aan het project en kijkt vooral uit naar de samenwerking met de vele internationale partners. 'Over twee weken ga ik naar China, om te gast te zijn bij het Science Festival in Beijing. Daar maak ik ook kennis met de Chinese partners die deelnemen aan dit project.'
'Ik hoop op de UT ook aandacht te krijgen voor dit onderwerp', vervolgt Dijkstra, die beaamt dat het project in de kinderschoenen staat. 'Nu beginnen we met het onderzoeksgedeelte, waarna over twee jaar de implementatie moet volgen.' Daarvoor zit Dijkstra te denken aan een samenwerking met TGS.