CvB praat ondersteunend personeel bij over financiële situatie

| Martin ter Denge

Het college van bestuur hield woensdag en donderdag bijeenkomsten om ondersteunend personeel bij te praten over de financiële situatie. Het CvB lichtte strategische keuzes toe en het publiek, dat het initiatief waardeerde, kon vragen stellen.

Bij de Engelstalige bijeenkomst in Boerderij Bosch op woensdag meldden zich zo’n veertig bezoekers, op donderdag was de Agorazaal van de Vrijhof met driehonderd zitplaatsen bijna te klein voor de Nederlandstalige toehoorders.

Begroting onderwijs en demografische ontwikkelingen

Rector Magnificus Tom Veldkamp stelde meteen gerust dat het vooral een update was over de financiële situatie van de UT en er vandaag geen zwaar nieuws kwam. Als eerste wees hij op het feit dat dat er vanuit de regering minder geld is voor universiteiten. Daarbovenop betekent de verwachte demografische ontwikkeling dat er in de nabije toekomst minder studenten en dus minder inkomsten zullen zijn. Daar moet de UT volgens Veldkamp op anticiperen.

Vicevoorzitter Machteld Roos vertelde dat genomen ‘acute maatregelen’ zoals een rem op vliegreizen en een halvering van het aantal studentassistenten de UT in 2024 een besparing van acht miljoen euro opleverde en dat de cijfers er ook voor 2025 goed uitzagen. Daarbij merkte ze op dat na dit kalenderjaar de maatregelen mogelijk weer iets vrijer konden.

‘Ontdubbelen’ versus efficiëntie

Daarop gaven Veldkamp en Roos een globale indruk van het zogenoemde instellingsplan waar nu aan gewerkt wordt. Dat plan moet de UT ‘toekomstbestendig maken’, bijvoorbeeld door meer inzicht in kosten te krijgen en werkprocessen efficiënter te maken. Volgens de collegeleden waren personeelskosten de grootste post. Tegelijk begrepen ze dat een afname van personeel tot toegenomen werkdruk onder de blijvers leidde.

Dit bleek al uit een van de reacties in het publiek. Een van de toeschouwers gaf aan dat de taken van collega’s van wie de contracten niet verlengd waren nu bij anderen terechtkwamen die daarvoor niet waren aangenomen of opgeleid, maar er wel op werden beoordeeld. Deze persoon vroeg zich af hoe dat bijdroeg aan de efficiëntie.

Roos gaf aan dat dit nog nader onderzocht moet worden. Volgens Veldkamp was het ‘verplaatsen van problemen’ niet de bedoeling.

Wetenschappers ontslaan = besparen?

Een andere medewerker vroeg zich vanwege de reorganisatie bij de faculteit TNW af hoe het wegsturen van wetenschappers die miljoenenbeurzen meebrachten naar de UT leidde tot besparingen. Veldkamp legde uit dat deze wetenschappers deels werden ondersteund vanuit de basisfinanciering van de UT. Dat bleef dan over voor andere doeleinden, waardoor de UT er per saldo gunstiger voor kwam te staan.

Het ‘we-doen-het-met-elkaar’-credo van de collegeleden lokte een reactie uit van het publiek. Een aanwezige wees namelijk op de reorganisatie bij TNW, de faculteit die er volgens haar onlangs alleen voor stond. ‘Zo’n opmerking dat we het met elkaar doen is tegen het zere been, daar heb je niks aan als de reorganisatie bij één faculteit ligt. Ik mis een masterplan en leiderschap. Natuurlijk gaat bezuinigen pijn doen, maar doe dat dan wel met een visie voor het geheel.’

Volgens Veldkamp moet zo’n reorganisatie bij TNW – en binnenkort bij de faculteit ITC – overeenkomen met het eerdergenoemde instellingsplan.

‘Sommige dingen niet meer doen’

Veldkamp vond dat er een cultuurverandering moest ontstaan en mensen elkaar vrij moesten kunnen aanspreken. Daar was Twente volgens hem nog niet zo goed in.

Iemand uit het publiek wees erop waar de UT ook niet goed in was: ‘De vraag stellen wat je niet meer gaat doen. Daar zijn we hier heel slecht in, het stoppen met dingen die niet werken.' Een terechte opmerking, vonden Roos en Veldkamp, die zich er wel in herkenden.

Roos sloot af met de vraag of mensen deze bijeenkomst als nuttig ervaren hadden. Dat bleek zo te zijn. Ruimte was er niet meer binnen dit vragenuur om verder in gesprek te gaan. Zo bleven de vragen van acht vingeropstekers onbeantwoord.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.