Met Lagerwerfs methode wordt het voor medici een stuk eenvoudiger om ontstekingen in gewrichten op te sporen. Die ontstekingen kunnen wijzen op reuma. De wiskundige studeerde half september af op dit onderwerp.
Artsen gebruiken vaak fotoakoestische technieken om gewrichtsontstekingen in beeld te brengen. ‘Je stuurt licht bijvoorbeeld een vinger in die daardoor opwarmt. Die opwarming zorgt voor trillingen en die kun je meten en in beeld brengen’, vat Lagerwerf vlot samen. Een ontsteking krijgt op de ‘foto’ een andere kleur dan een gezond gewricht.
Ruis wegwerken
Een wiskundig model is nodig om dit fysische proces te vertalen naar een ‘plaatje’ waar een arts iets aan heeft. Tot nu toe namen onderzoekers in dat model nog niet mee wat al bekend is van het beeld van een vinger. Lagerwerf: ‘We weten bijvoorbeeld welke intensiteit bloedvaten hebben, of pezen. Hierdoor kunnen we vooraf al zeggen: de vinger moet er ongeveer zo uitzien.’
Lagerwerf weet weliswaar niet alle ruis weg te werken, maar het uiteindelijke beeld wordt er vele malen scherper door. Hoeveel scherper durft de wiskundige niet te zeggen. Op onderstaande plaatjes van een (reconstructie van een) vinger is het verschil in ruis te zien: links een foto gemaakt volgens de oude methode, rechts een beeld uit Lagerwerfs model.
Lagerwerf verwacht dat artsen veel hebben aan zijn model. ‘Hoe meer zekerheid een arts heeft dat een puntje op de foto een ontsteking in een gewricht is, hoe zekerder hij kan zeggen of iemand reuma heeft.’
Praktijktesten
Overigens verwacht de wiskundige niet dat zijn model al snel wordt gebruikt in ziekenhuizen. Het programma waarmee de beelden gemaakt worden is nog vrij lastig te bedienen. Bovendien moeten nog praktijktesten uitgevoerd worden. Een andere masterstudent onderzoekt het model momenteel met data van echte patiënten.
Mogelijk gaat Lagerwerf zelf ook een vervolg geven aan zijn afstudeerwerk. Hij zoekt momenteel een promotieplek voor fotoakoestisch onderzoek.