ITC maakt ‘vrijwilligersdata’ inzichtelijk

| Sieme de Wolf

Onderzoekers van de faculteit ITC ontwikkelden een methode om gegevens die door vrijwilligers zijn verzameld op waarde te schatten. Tot nu toe was in geografisch onderzoek moeilijk te bepalen of ‘vrijwilligersdata’ betrouwbaar is.

Om geografische verschijnselen, zoals populatieontwikkeling van vogelsoorten of de cyclus van planten, te onderzoeken maken wetenschappers steeds vaker gebruik van data die verzameld is door vrijwilligers. Die gegevens zijn een belangrijke bron voor hun onderzoek. De data moet dan echter wel kunnen worden gecontroleerd op betrouwbaarheid.

Klimaatverandering

‘Het gebruik van een digitaal controlemechanisme betekent dat we waarde kunnen toekennen aan de miljoenen waarnemingen van vrijwilligers’, zegt Hamed Mehdipoor, werkzaam op de afdeling Geo-informatieverwerking van ITC. ‘Het schept ruimte voor een nieuw type wetenschap waarin burgers direct kunnen bijdragen aan de analyse van wereldwijde problemen als klimaatverandering.’

Planten en dieren

De UT-onderzoekers pasten onlangs hun ontwikkelde methode toe met deze vrijwillig aangeleverde informatie, die bestond uit langlopende waarnemingen van bloeiende en bladhoudende planten. De invloed die klimaatverandering heeft op de biologische cyclus van planten en dieren, kan hierdoor efficiënter worden gemeten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.