Firet ontving vanmiddag de prijs, een cheque ter waarde van 2500 euro, uit handen van David Blanchard, hoofd Research & Development bij Unilever. Het bedrijf kent een lange traditie van 59 jaar in het toekennen van prijzen aan de meest getalenteerde studenten in de chemie, biologie, werktuigbouwkunde en sociale wetenschappen. Alle 13 Nederlandse universiteiten nomineren hiertoe hun meest talentvolle masterstudenten.
Zonne-energie
De jury roemde de motivatie van de studente om duurzame energie in te willen zetten. Firet studeerde onder andere af bij de Molecular Nanofabrication Group waar ze zogenaamde ‘molecular monolayers’ ontwikkelde voor zonnecellen gemaakt van siliconen. ‘De ontwikkeling van deze monolagen zijn een belangrijke stap in het produceren van brandstof uit zonlicht’, aldus de jury. ‘Het is Nienke gelukt om al haar onderzoeksdoelen te halen en dit op een heldere manier weer te geven in haar scriptie. Een publicatie hierover is in de maak.’
Cum laude
De winnares studeerde in juni cum laude af voor de masters sustainable energy technology en chemical engineering. Het studeren ging haar altijd ‘relatief gemakkelijk af’, vertelde ze in eerder interview aan UT Nieuws. Firet stond ook in de finale van de Shell Bachelor Master Prijs, waar ze tweede werd. Inmiddels in Firet PhD aan de Technische Universiteit Delft en doet ze onderzoek op het gebied van zonne-energie.