Wilkes is de eerste geslaagde van in totaal zeven promovendi die gebruik maken van een gezamenlijk promotieprogramma van beide opleidingsinstituten. Dit 'joint degree program' of 'double-badges program', vormt onderdeel van het samenwerkingsverband dat UT en RMIT in 2013 bekrachtigden.
Internationaal samenwerken
Volgens dr. Paul van Dijk, directeur van de Twente Graduate School, onderstreept één diploma met de logo’s van zowel de UT als het RMIT beter de samenwerking dan de twee diploma’s die een promovendus normaliter bij een dubbelpromotie krijgt. ‘Maar het is ook goed voor het CV van de kandidaat die het traject heeft afgerond. Het laat duidelijk zien dat deze in staat is gebleken internationaal samen te werken en dit programma af te ronden.’
Volgens promotor professor Andrew Skidmore bewijst een diploma op naam van twee organisaties dat de PhD aan de kwaliteitseisen van beide instituten voldoet. Een groot voordeel van het samenwerkingsprogramma noemde hij bovendien dat de promovendi gebruik kunnen maken van de expertise en ervaring van wetenschappers van alle twee de universiteiten en dat zij toegang hebben tot de onderzoeksfaciliteiten van beide organisaties.
Begeleiding op afstand
Wilkes voerde zijn onderzoek deels in Australië en deels aan de faculteit ITC uit. Tijdens zijn veelvuldige verblijf ‘down under’ kreeg hij vanuit de UT begeleiding op afstand.
Hij werkte in zijn promotietraject aan technieken om de hoogte en de verticale structuur van bomen in grote bosgebieden in te kunnen schatten en zo meer informatie over de hoeveelheid hout in dat bos te verkrijgen. Dit is onder meer relevant voor klimaatonderzoek en duurzaam bosbeheer, maar vooral ook om te bepalen hoe vatbaar een gebied is voor bosbranden. Voor grote gebieden met verschillende soorten bos was dit tot nog toe met de bestaande technieken niet goed mogelijk. Met de door Wilkes ontwikkelde technieken kan dit aanzienlijk beter.
Studentenuitwisseling
Het gezamenlijke promotieprogramma van UT en RMIT past in het streven van de Universiteit Twente naar uitbreiding van de studentenuitwisseling met Australische universiteiten. Een UT-delegatie onder leiding van collegevoorzitter Victor van der Chijs bezocht daarvoor in oktober vorig jaar universiteiten in onder meer Melbourne, Canberra en Adelaide.
Met het Royal Melbourne Institute of Technology en de University of South Australia tekende de UT bij die gelegenheid overeenkomsten voor 12 Erasmus+-beurzen, die Australische studenten en stafleden kunnen aanvragen voor een verblijf aan de UT. Op deze wijze hoopt de UT meer Australiërs hierheen te halen. Ook met andere universiteiten in Australië wordt gewerkt aan soortgelijke uitwisselingsprogramma’s.