De Global Education Engineering Exchange, kortweg Global E3 of GE3, is een consortium van zeventig vooraanstaande technische universiteiten wereldwijd. Van deze 70 staan er 37 in de Verenigde Staten en de overige in landen over de hele wereld, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Maleisië en Colombia. Op de GE3-lijst van vooraanstaande instellingen staan onder meer de Technische Universität Muenchen, RWTH Aachen University, de Nanyang Technology University in Singapore en Technion, Israel Institute of Technology. Met zestien van de 70 GE3-instellingen kende de UT al langer een uitwisselingsovereenkomst.
Memorandum of Understanding
Het aangaan van het GE3-contract, dat vanmiddag officieel door het college van bestuur werd bekrachtig in een Memorandum of Understanding, past in het streven van de UT naar internationalisering. Om studenten op te leiden tot ‘global citizens’ ziet de Universiteit Twente hen graag een deel van hun opleiding in het buitenland volgen. ‘Met een uitwisselingscontract via GE3, gericht op engineering-studenten, krijgen de studenten de in het buitenland behaalde studiepunten erkend in het diploma van hun eigen universiteit en opleiding’, zo laat het CvB in een persverklaring weten.
Creative Technology
In eerste instantie kunnen alleen de UT-studenten van Advanced Technology en Creative Technology van de uitwisselingsmogelijkheden gebruik maken. Bedoeling is dat daar jaarlijks studenten van andere opleidingen bij komen. Tijdens hun exchange hoeven de UT-studenten geen extra collegegeld aan de universiteit in het buitenland te betalen. Omgekeerd geldt dat ook. Wel zijn de reis- en verblijfkosten voor rekening van de student zelf.
Buitenlandse studenten, die via het uitwisselingscontract naar Twente komen, kunnen net als alle andere exchangestudenten, een keuze maken uit het complete aanbod aan Engelstalige vakken op de UT. Dit aanbod bestaat uit circa 1000 vakken en de High Tech Human Touch-modules op zowel bachelor- als masterniveau, die de UT mede voor uitwisselingsstudenten heeft ontwikkeld. Overigens kunnen de buitenlandse studenten alleen komen op voorwaarde dat ze door de opleiding zijn toegelaten.
Strenge procedure
Aan de toelating tot de GE3 ging een omvangrijke en strenge procedure vooraf, vertelt Karin Paardenkooper van CES. ‘De UT moest aan allerlei voorwaarden voldoen en er is zeker een half jaar van intensieve contacten voorbijgegaan, alvorens we werden toegelaten. ’
Een van de redenen waarom dat gebeurde is volgens de CES-medewerkster dat alle masteropleidingen aan de UT al in het Engels zijn. ‘Advanced Technology en Creative Technology zijn ook al helemaal in het Engels.’ Wat tevens meespeelt is dat de UT goed aansluit bij het GE3-profiel: science, technology, engineering, mathematics.
Een op een
Voorwaarde voor een succesvol uitwisselingsprogramma is volgens Paardenkooper wel dat de UT zichzelf zodanig in het buitenland weet te profileren dat er voldoende aanbod aan exchangestudenten ontstaat. ‘De uitwisseling gebeurt immer een op een. Voor elke UT-student die naar een universiteit elders gaat, moet er een student van elders hierheen komen. Op die balans wordt nauwkeurig toegezien.’
Om zichzelf te presenteren zal de UT in mei acte de présence geven op de jaarlijkse bijeenkomst van het consortium. Deze wordt gehouden op de TU Delft, die twee jaar geleden als eerste universiteit in ons land toetrad tot de Global E3. ‘Daar gaan we dan zeker duidelijk maken wat wij hier in Twente allemaal te bieden hebben’, aldus Karin Paardenkooper. Daarnaast zal de UT zich gaan presenteren op een eigen pagina van de GE3-website.