Bij binnenkomst op de bovenste verdieping van de Horst verwelkomen vazen vol citroenen de bezoeker. Een kookcursus wordt hier echter niet gegeven. De Horsttoren staat de komende weken in het teken van wiskunde en al zijn beeldende eigenschappen.
Vele wanden hangen vol met allerlei figuren en modellen, maar bezoekers hoeven zeker niet stil te staan bij deze expositie. De ruimte staat namelijk vol met touchscreens en allerlei andere interactieve installaties. Wiskundig verstand is niet nodig om hiermee te werken. Er worden allerlei door anderen ontworpen beelden en formules aangeleverd bij deze installaties.
Ding Dong
Een van de beelden heet Ding Dong. ‘De vorm verklaart de naam’, vertelt Sagy Ephrati, een van de voorlichters op de tentoonstelling. Net zoals dit beeld zijn ook veel andere werken in de ruimte gemaakt met het programma SURFER. Dit programma is te bedienen met de touchscreens, waar bezoekers hun eigen ‘Ding Dong’ kunnen ontwerpen met eigen formules. Maar er kan ook genoeg gespeeld worden met andere beschikbaar gestelde modellen en formules.
Zo is er ook een installatie over lichtreflectie. Met een van de vele vooraf ingestelde programma’s zet Ephrati met een druk op de knop het beeld om in een van de vele patronen. Doormiddel van het touchscreen kan er ook zelf een patroon gemaakt worden. Niet alleen bij de lichtreflecties zijn patronen belangrijk, maar in veel van de andere werken staan wiskundige patronen ook centraal.
Ook de beeldhouwwerken van bekend wiskunstenaar Rinus Roelofs staan bekend om vele wiskundige patronen. ‘Hier werkt hij onder andere met veelvlakken’, licht Ephrati toe op de tentoongestelde werken van Roelofs’. Naast zijn kunstwerken is Roelofs zelf ook te bekijken en te horen tijdens een van de lunchlezingen.
Extra activiteiten
De lunch- en avondlezingen rondom de wiskundetentoonstelling gaan onder andere over de combinatie met de kunstwereld en vierdimensionale meetkunde. Wiskunde blijkt overal wel een plekje te vinden. Voor middelbare scholieren biedt Pre-U ook workshops aan naast rondleidingen door de tentoonstelling en over de campus.
Imaginary is een interactieve, reizende tentoonstelling van het Mathematisch Instituut van Oberwolfach en is ontwikkeld in het Duitse Jaar van de Wiskunde 2008. De tentoonstelling is tot en met 11 november te zien in HT1300 en reist daarna verder naar Amsterdam.