Heel goedkoop lenen…
Geld lenen kost geld, maar nu even niet. De rente op studieleningen is dit jaar nul procent. Dat betekent dat studenten geen extra geld kwijt zijn aan het lenen van geld, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen.
… en geen collegegeld voor studentbestuurders…
Daarnaast mogen universiteiten en hogescholen nu het collegegeld kwijtschelden van fulltime studentbestuurders: die volgen toch geen onderwijs. Maar lang niet alle onderwijsinstellingen staan te trappelen. De Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Eindhoven lieten bijvoorbeeld al weten dit niet te gaan invoeren.
… en langer plezier van je studiepunten!
Treuzelende studenten mogen zich in hun handen knijpen, want door een fout van het ministerie is er een lacune in de wet ontstaan, waardoor studiepunten momenteel niet meer kunnen vervallen. Het ministerie van OCW is hier niet blij mee en adviseert universiteiten en hogescholen gewoon door te gaan alsof er niets is veranderd. De maas wordt snel weer ongedaan gemaakt.
Maar let op je huurtoeslag.
Jongeren die op een huisnummer als 81-F wonen, verliezen die toevoeging. Volgens de belastingdienst wonen ze nu met hun medebewoners op nummer 81, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de huurtoeslag. De Belastingdienst doet overigens haar uiterste best problemen te voorkomen, maar voor de zekerheid heeft de Landelijke Studenten Vakbond een meldpunt opgericht.
Mbo’ers mogen meepraten over geld…
De mbo’ers krijgen in hun onderwijsinstelling meer in de melk te brokkelen. Straks krijgt de mbo-medezeggenschapsraad instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting, zoals studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs allang hebben.
… en ze krijgen een ov-kaart.
De basisbeurs is afgeschaft, maar daar staat wel iets tegenover. Zo hoeven minderjarige mbo’ers zich niet meer blauw te betalen aan hun treinreis naar studie of stage, want ook zij hebben vanaf nu recht op een ov-kaart. Zo’n negentigduizend studenten hebben hem aangevraagd.