Dit artikel is geschreven door Wendy van Til, hoofdredacteur van Sax.
Effing, assistant professor bij de vakgroep Business Information Systems Departement (IEBIS), onderzoekt politieke boodschappen op sociale media. In 2010 en 2012 onderzocht hij alle politieke kandidaten voor de verkiezingen. Hij toonde een positieve relatie aan tussen het gebruik van sociale media door politici en het aantal behaalde stemmen voor negen van de zestien partijen.
Algoritmen
Deze verkiezingen keek hij naar de politieke leiders. Met de op wetenschappelijke algoritmen gebaseerde softwaretool Social Indicator kon de onderzoeker alle open en big data van de afgelopen zes jaar vergelijken. Zo keek Effing naar de manier waarop de politici via sociale media met elkaar in contact staan en bleek dat de politici vooral langs elkaar heen praten en niet in gesprek gaan.
Maar hoe komt dat? Effing constateert dat mensen vooral anderen gaan volgen als deze een soortgelijke mening hebben. ‘Daarnaast hebben platformen als Facebook en Twitter ook algoritmen waarin ze voorschotelen wat je al dacht of vond. En daarmee wordt een dialoog aan grenzen gebonden’, aldus Effing in het programma Kennis van Nu (vanaf 16.20). ‘Waar men hoopte bruggen te bouwen lijkt het nu juist meer een polariserend effect te hebben en worden mensen uit elkaar getrokken.’
Invloed
Daarnaast is via de Social Indicator ook te meten hoeveel actuele invloed Nederlandse lijsttrekkers en andere geselecteerde politici hebben. Er wordt daarbij gekeken naar hoeveel mensen worden bereikt, hoeveel interactie er is en hoeveel het wordt gedeeld. Effing: ‘De data staat los van de waarde die je aan de berichten kan geven’. Geert Wilders scoort hierin veruit het hoogst, ondanks dat hij bijna geen interactie heeft. Alexander Pechtold staat op een tweede plek en Mark Rutte op de derde plaats. (De volledige lijst vind je hier.)
Knettergek
‘Er zijn allerlei interessante feiten uit te halen’, vertelt Effing. ‘Zo gebruikt Wilders graag oud-Hollandse woorden en lijkt hij daarmee op te vallen. Ook het woord knettergek gebruikt hij 28 keer. Als je een top 20 samenstelt van de meeste geretweette berichten van de afgelopen tijd dan zijn er ook achttien van Wilders. Rutte, Pechtold en Emile Roemer volgen, maar op flinke afstand. Zo blijkt wel dat open data als deze erg interessant zijn en je met onze big data analyses dus heel wat informatie openbaar kan maken.’