‘We willen de positie van de Bastille als studentengebouw pur sang versterken’, zegt Student Union-bestuurder Niek ten Brinke. ‘Het moet een plek worden die het hele gebouw met elkaar verbindt.’
Ten Brinke spreekt van een ‘open en prettige omgeving, met veel lichtinval en waarin groen de boventoon voert’. ‘Hier kunnen studenten elkaar ontmoeten, lunchen, studeren en aan projecten werken. Het is geen stilteruimte, maar een werkcafé’, benadrukt de SU-bestuurder.
‘Internationale allure’
De keuze voor de cateringpartner in het vernieuwde atrium viel op Subway, zegt Ten Brinke. ‘We wilden een bedrijf met internationale allure. En veel studieverenigingen bestellen broodjes bij Subway als ze een lunchlezing organiseren, dus vraag lijkt er genoeg te zijn.’
Omdat de Student Union inkoopvrijheid heeft, mag Subway zich in de Bastille vestigen. Rob Eggenkamp, accountmanager van Sodexo (de cateraar op de UT), maakt zich er geen zorgen over. ‘Je houdt het toch niet tegen’, zegt hij. ‘Het effect is moeilijk in te schatten. Misschien krijg je een positief effect omdat je meer aanloop krijgt.’
Flexibel interieur
Er komen zo’n zeventig zitplaatsen (werk- en overige plekken). De Subway komt aan de kant van de ingang naar de sportvelden, op de plek waar nu nog een bar staat. De andere bar wordt vernieuwd, de schotten gaan weg en de informatiebalie komt naast de UnionShop te staan. Ten Brinke spreekt ook van een flexibel interieur: ‘Binnen een half uur moet de ruimte leeg te maken zijn, bijvoorbeeld voor een feest of evenement.’
Dat zal echter in uitzonderingsgevallen zo zijn, zegt Ten Brinke. ‘We zijn nu ook bezig met het opknappen van De Stek, het voormalige eetcafé op de tweede verdieping. We willen dat dat een plek wordt voor bijvoorbeeld presentaties.’
Start-up hub
De verbouwing van het atrium gaat ruim een ton kosten. ‘Een investering vanuit de Student Union zelf. Je kunt dit zien als een afsluiting van ons investeringsplan, waarin ook projecten zaten zoals de verbouwing van het Openluchttheater, de UTrack en het Student Union Network.’
Maar nieuwe plannen zijn er ook genoeg. ‘Op middellange termijn – denk aan zo’n anderhalf jaar – willen we van de volledige tweede verdieping een start-up hub maken. Met de plek voor Hardstart hebben we een begin gemaakt, maar dit kan nog veel groter groeien. Dat willen wij faciliteren.’