Artikelen over onder meer Mao’s culturele revolutie, waarbij tussen 1966 en 1976 miljoenen mensen omkwamen, het bloederig neergeslagen protest op het plein van de Hemelse Vrede en de Chinese relatie met Taiwan en Tibet zijn vanuit China niet meer te lezen, meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press.
'Lokale distributiewetten'
Het Duitse Springer Nature voegt zich naar de ‘lokale distributiewetten’. De uitgeverij betreurt het blokkeren van de artikelen, maar beweert dat het instemmen met de Chinese censuur noodzakelijk is ‘om een veel grotere impact op onze klanten en auteurs te voorkomen’.
Volgens Springer gaat het om minder dan één procent van haar aanbod van ruim 275 duizend boeken en drieduizend tijdschriften. Buiten China zijn de artikelen nog wel gewoon in te zien.
Ook Cambridge University Press werd deze zomer door China onder druk gezet om politiek gevoelige stukken te censureren. Er gingen driehonderd artikelen op zwart, maar dat werd al snel weer ongedaan maakt toen onderzoekers dreigden met een boycot van de Engelse uitgeverij. Een petitie daartoe werd ruim zeshonderd keer ondertekend.