De verwachtingen zijn hoog bij PHIX-baas en UT-alumnus Joost van Kerkhof. ‘De markt is gigantisch, wij willen een graantje meepikken.’ In The Gallery werd de machine gepresenteerd tijdens het UT Photonics Event. Op het eerste oog niet veel bijzonders, maar er schuilt een technologie achter die arbeidsintensief en gespecialiseerd handwerk automatiseert. Het gaat om het plaatsen van de minuscule glasfibers op een chip. ‘Dat mikt heel nauwkeurig’, zegt Kerkhof. ‘Tot op heden doen we dat met de hand, met behulp van een microscoop. Dan ben je zo anderhalf uur bezig met één fiber. Met deze machine automatiseren we dat, die brengt de handeling terug tot seconden.’
PHIX, gevestigd op de High Tech Factory, trok voor de technologie op met het Fraunhofer Project Center op de campus en dan vooral met het Fraunhoferinstituut voor productietechnologie in het Duitse Aken. Samen hebben ze een patentaanvraag lopen voor de positionering van de fibers op de chip. De daadwerkelijke machine wordt ook in Aken gebouwd en verkocht door AIXEMTEC. Dat is weer een spin-off van Fraunhofer. De machine zelf moet zo’n twee tot drie ton gaan kosten.
Flexibel en configureerbaar
Het bijzondere van de micro assembly-machine is dat ‘ie flexibel en compleet configureerbaar is. ‘Daarmee is het apparaat te gebruiken voor meerdere doeleinden en kun je chips voor meerdere producten maken’, zegt Kerkhof. ‘Daar kunnen wij bij helpen, een deel van de meerwaarde van PHIX zit in het afstellen van het apparaat voor de gewenste doeleinden.’ Die doeleinden variëren volgens Kerkhof van Virtual Reality-toepassingen, telecom en de optische biosensoren voor de medische sector.
PHIX ontving eind 2017 een investering van ruim twee miljoen euro van OostNL.