Scholen stellen nu verschillende eisen aan havisten die na hun examen willen overstappen naar het vwo. De een verlangt een gemiddeld examencijfer van ten minste een 7,5, terwijl de ander genoegen neemt met een goede motivatiebrief. Sommige scholen stellen helemaal geen aanvullende eisen.
Laatbloeiers
Als het aan minister Slob ligt, heeft in september 2020 iedere havist het recht om het op een hoger niveau te proberen. ‘Alle leerlingen verdienen de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ook als je bijvoorbeeld wat later bloeit dan je klasgenootjes.’
De minister wil wél voorkomen dat overstappers straks uitvallen op het vwo. Hij onderzoekt daarom hoe ze zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid en broedt op een uniforme toelatingseis. Een ambitieuze havist zou bijvoorbeeld niet in zeven maar in acht vakken examen moeten doen.
Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat 13 procent van de scholen (zeer) regelmatig een havist tegenhoudt, meestal vanwege een te laag eindexamencijfer. 42 Procent van de scholen doet dit ‘slechts af en toe’.
Voorbereiding
De scholen zijn niet onverdeeld blij met het nieuwe doorstroomrecht, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Ze vrezen dat leerlingen op het verkeerde niveau terechtkomen en vinden dat, als het recht er dan toch komt, leerlingen ter voorbereiding extra lessen moeten kunnen volgen, of vakken op een hoger niveau.
Vroeger gebeurde het vaker dan nu dat een voormalig mavoleerling uiteindelijk een universitair diploma behaalde. De wetswijziging moet het weer makkelijker maken om opleidingen te stapelen. Slob wil ook de overgang van mavo naar havo vergemakkelijken en stuurt daartoe komende maand een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.