Er studeert dit collegejaar een recordaantal van 291.277 studenten aan de Nederlandse universiteiten, meldt hun vereniging VSNU. De groei ten opzichte van vorig jaar ligt op 5,3 procent en is dus nog 0,3 procentpunt hoger dan in oktober werd voorspeld. ‘Deze groei is positief voor Nederland als kennissamenleving, maar plaatst ons als universiteiten voor steeds grotere uitdagingen als het gaat om werkdruk en onderwijskwaliteit’, waarschuwt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.
Schakelaars
Opvallend is de aantrekkende instroom vanuit het hbo. Ruim 11 duizend (voormalige-) hbo’ers zijn dit collegejaar aan een universitaire studie begonnen, bijna tien procent meer dan in 2017 en het hoogste aantal ooit. En dat terwijl de universiteiten van de overheid geen geld krijgen voor de schakelprogramma’s die ze deze studenten aanbieden. De Tweede Kamer maakte zich twee jaar geleden nog zorgen over de destijds stokkende instroom van hbo’ers.
De meerderheid van de nieuwe bachelorstudenten – 56 procent – komt nog altijd van het vwo. Het aandeel internationals groeide opnieuw: van alle studenten die in oktober stonden ingeschreven bij de 13 universiteiten komt 19,2 procent uit het buitenland, tegen 17,5 procent vorig jaar. De instroomcijfers per universiteit staan niet op de website van de VSNU, maar wel het totale aantal inschrijvingen. De Universiteit van Amsterdam is nog altijd de grootste met ruim 34 duizend studenten, gevolgd door Utrecht en Groningen.