Rubiconbeurs voor Tom Kamperman

UT-onderzoeker Tom Kamperman ontvangt een Rubiconbeurs van onderzoeksfinancier NWO. Met die beurs gaat hij een jaar lang aan de slag bij de Harvard Medical School in de Verenigde Staten.

Kamperman is een van de in totaal zeventien onlangs gepromoveerde onderzoekers die met een Rubiconbeurs naar het buitenland mogen. Daar kunnen ze maximaal twee jaar lang onderzoek te doen. Van de 77 aanvragen honoreerde NWO 22 procent.

Celcoating

Het Rubicon-programma van NWO biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid om internationale onderzoekservaring op te doen. Zes laureaten gaan naar het Verenigd Koninkrijk (van wie drie naar Cambridge en één naar Oxford), vier naar de Verenigde Staten (twee naar Harvard), drie naar Zwitserland en de overige vier naar Japan, Oostenrijk, Denemarken en Israël.

Ze doen onderzoek naar onder meer klimaatverandering, (on)gelijkheid in het jeugdstrafrecht, onzichtbare zwaartekrachtgolven in de Melkweg en kunstmatige intelligentie die betere echografie mogelijk kan maken. UT’er Kamperman, nu nog werkzaam bij de TNW-vakgroep Developmental BioEngineering en spin-off Iamfluidics, gaat in zijn project een beschermende celcoating ontwikkelen, om celdood tijdens het 3d-printen van organen te voorkomen.

Geliefd

Van de 32 onderzoeksvragen die waren ingediend door vrouwen honoreerde NWO 21,9 procent en van de 45 aanvragen van mannen 22,1 procent. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie rondes.

De Rubiconbeurzen zijn zeer geliefd onder de winnaars: ze leveren de Nederlandse wetenschap voor relatief weinig geld een schat aan internationale ervaring op.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.