Het nieuwe tarief voor studiejaar 2020-2021, gepubliceerd in de Staatscourant, is afhankelijk van de prijsontwikkeling van goederen en diensten, zoals kleding, boodschappen en verzekeringen. De zogenoemde consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat de prijzen de afgelopen maanden met bijna 3 procent zijn gestegen.
Komend studiejaar, 2019-2020, gaat het collegegeld met maar 23 euro omhoog. Dat was de afgelopen tien jaar wel anders. Stijgingen van enkele tientjes waren geen uitzondering, met 71 euro in 2014 als record. Niet alleen de prijsontwikkeling was daarbij bepalend, maar ook de jaarlijkse opslag van 22 euro die voormalig onderwijsminister Ronald Plasterk in 2007 invoerde. Hij deed dat om leraren hogere salarissen te kunnen geven. Studenten mochten daar volgens hem best aan meebetalen.
Pas dit studiejaar, 2018-2019, werd deze ‘Plasterk-opslag’ voor het laatst toegepast. Vanaf nu is alleen de prijsontwikkeling bepalend. Overigens betalen eerstejaars studenten het halve collegegeld. Die korting geldt bovendien voor tweedejaars studenten van lerarenopleidingen.