Hoe loopt het hotel, krap een halfjaar na de verhuizing?
Schmand: ‘Het gaat goed. Ondanks dat we in dit nieuwe pand alles nog moesten ontdekken en mensen hun plek moesten vinden. We werken immers met een grotere organisatie, nu er ook een volwaardige keuken is. En uiteraard heeft iedereen die iets nieuws begint te kampen met enkele kinderziektes. Maar al met al denk ik dat we al heel wat stappen gezet hebben. Onze vergaderzalen zijn over het algemeen heel goed bezet doordeweeks. Een bezettingsgraad van 80 procent halen we op zijn minst. Ook het restaurant is goed bezet. Ten opzichte van de Drienerburght merken we dat gasten ons steeds beter weten te vinden, zowel voor de hotelfunctie als vergaderfunctie. Niet alleen vanuit de UT, maar ook vanuit het bedrijfsleven, de gemeente en zorginstellingen.’
Waar moesten de nodige puntjes op de i worden gezet?
‘In het begin ging het niet altijd goed met de apparatuur, dus hebben we samen met de leverancier stappen gezet om die gebruiksvriendelijker te maken. En het inregelen van een regelmatige temperatuur was ook een aandachtspunt. Maar dat zijn zaken die nu verholpen zijn. Mensen die vanmiddag bij de opening aanwezig zijn – die binnen plaatsvindt vanwege het warme weer – kunnen een aangename temperatuur verwachten.’
Ik kan me ook voorstellen dat de aanleg van het plein een doorn in het oog is?
‘Toen ik in het begin hoorde van de plannen, stond ik eerlijk gezegd niet te springen. Maar ik snap de achterliggende redenen van de universiteit. Slechts sporadisch krijgen we een opmerking van gasten, maar gelukkig kunnen we het uitleggen. En sinds we hier zitten, gaat het ontzettend snel met de aanleg van het plein. Ons terras is al af, dus ik heb alleen maar complimenten voor de gang van zaken. We focussen ons op het eindresultaat en klagen niet over iets dat er nog niet is.’
Waar gaat het U Parkhotel op inzetten?
‘Primair zijn we er om een ontmoetingsplek te bieden voor de wetenschap en het bedrijfsleven. Dat gaat goed. Al met al zitten we nu in de fase van het finetunen en komen we nu langzamerhand in rustiger vaarwater terecht. Dat biedt ruimte om verder te kijken, bijvoorbeeld naar de toerismemarkt en alumni. Komende week gaat er een mailing uit naar een grote lijst alumni en voor toerisme hebben we contact met verschillende partijen, om te kijken welke arrangementen we kunnen aanbieden. Een ander plan is dat we deze zomer meedoen aan het culinaire evenement Proef Eet in Enschede, juist om specifiek aandacht op ons restaurant te vestigen. Het is een bekend fenomeen dat mensen een drempel ervaren om bij een hotel-restaurant te eten. Wij gaan ons best doen om die drempel te slechten.’