Studenten denken vaak alles te weten over seks, maar ze vormen nog altijd een risicogroep voor onbedoelde zwangerschappen, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland. Zeker in het begin van de studententijd – wanneer er een heel arsenaal aan nieuwe bedpartners beschikbaar komt – is het geen overbodige luxe om hen extra te informeren over seks en voorbehoedsmiddelen.
Acacia-stekel
Voorlichters van Rutgers en verpleegkundigen van de GGD rijden de komende weken daarom opnieuw rond in de paarse ‘anticonceptiecamper’ om vragen van studenten te beantwoorden. Ook voor de nieuwsgierigen valt er wat te beleven – en te halen (lees: gratis condooms en gadgets). In de bus is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de anticonceptie: van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia in de vagina, tot een varkensblaascondoom en de moderne anticonceptiemiddelen.
De cijfers uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ liegen er niet om: 1 op de 5 hbo- of wo-studenten heeft met de laatste partner wel eens een onbetrouwbare methode gebruikt, zoals periodieke onthouding of voor het zingen de kerk uit gaan. Bij een onenightstand gebruikte 41 procent van de ondervraagde mannen en 50 procent van de vrouwen uit het hoger onderwijs geen condoom. Want als je condooms bij je hebt, dan ben je uit op seks, vindt ongeveer een derde van alle mannen en vrouwen.
Goed gesprek
Twintig procent zegt geen voorbehoedsmiddelen te willen gebruiken, ongeacht het risico. Maar de belangrijkste reden dat studenten niet aan anticonceptie doen, is dat ze de laatste tijd geen seks meer hebben gehad.
Genoeg redenen voor een goed gesprek, vinden Rutgers en Soa Aids Nederland. De tour startte op 12 augustus in Groningen en gaat vervolgens langs Leiden, Utrecht, Maastricht, Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Amsterdam, Den Bosch, Goes, Heerlen, Zwolle en Den Haag.