Hostels, vakantieparken, hospita’s… Tientallen studenten krijgen tijdelijke woonruimte via gemeenten en onderwijsinstellingen, in afwachting van een betere kamer. En inderdaad slapen sommigen bij aanvang van het studiejaar in een tent.
De noodoplossingen verschillen per stad, antwoordt minister Van Engelshoven op schriftelijke vragen van de Socialistische Partij. Tilburg heeft 89 studenten in een faculteitsgebouw ondergebracht. Utrecht heeft huisjes in een afgelegen bungalowpark gehuurd (en een pendelbusje ingezet).
Camping
En die campings dan? In Nijmegen hebben studenten de campings zelf geregeld, schrijft de minister. ‘Ook in Tilburg heeft een studentenvereniging een tijdelijk tentenkamp georganiseerd. Alle studenten die hier gebruik van hebben gemaakt zijn overigens aan een kamer geholpen.’
In sommige steden blijven voorlopig flinke tekorten aan studentenwoningen en door de verhitte woningmarkt ligt uitbuiting op de loer. In enkele steden draaien nu pilots om excessen op de woningmarkt aan te pakken, meldt de minister. Het gaat om bestrijding van discriminatie, een vergunningensysteem voor verhuurders en meer.
Tent
Studenten moeten bovendien hun rechten kennen, vindt de overheid, en daarom is er de afgelopen twee jaar een campagne gevoerd: wegwijs met je huurprijs. Die vertelt studenten dat ze naar de huurcommissie kunnen stappen als hun huur te hoog is volgens het ‘puntensysteem’.
Plagerig vroeg de SP wat de maximale huurprijs van een tent is, als je het puntensysteem erbij pakt. De minister kan maar op één manier antwoorden: bloedserieus. ‘Het huurpuntensysteem richt zich alleen op onroerend goed. Tenten zijn geen onroerend goed. Dit maakt dat het niet mogelijk is een maximale huurprijs voor een tent op een camping te bepalen op basis van huurpuntensysteem.’