Met een zevental MOOCs en een gemiddelde wereldwijde ranking van 287, zet MoocLab de UT op een 176e plaats als het gaat om het aanbod van massaal toegankelijke online cursussen. De TU Delft staat op plek één, gevolgd door twee Amerikaanse universiteiten. Sowieso domineren de Amerikaanse instellingen de ranglijst, met 38 universiteiten in de top 100. Nederland heeft vier universiteiten in de top 100.
Vijf criteria
MoocLab heeft twee doelen met deze ranglijst: enerzijds potentiële cursisten voorzien van informatie en vergelijkingsmateriaal. Anderzijds als evaluatie- en strategiemiddel voor universiteiten.
De makers van de eerste zogeheten World University Rankings by MOOC Performance namen vijf criteria mee in hun beoordeling: het aantal aangeboden cursussen op de drie meest vooraanstaande platforms, het aantal verdiepende leerpaden, het al dan niet toekennen van zogeheten microcredentials of diploma’s en de gemiddelde plek op de drie bekendste wereldwijde universiteitsrankings: Times Higher Education, QS en ARWU (ook wel bekend als de Shanghai Ranking).
Zeven UT-MOOCs
In 2015 startte de UT met het aanbieden van MOOCs aan op het platform FutureLearn. Sinds vorig jaar is het aantal MOOCs van de UT gegroeid naar zeven. Al stelde coördinator Eduardo Hermsen toen dat dit aantal tegenviel en dat er, sowieso financieel, ruimte is voor meer van deze online cursussen.