Ondertussen, los van het virus…

Genoeg van alle berichten over corona? Er valt nog meer te melden over de wereld van het hoger onderwijs. Wij vatten het nieuws voor u samen.

Energie besparen

Korter douchen, verwarming iets lager, geen licht laten branden… De afgelopen vier maanden deden vijftien studentenhuizen uit Amsterdam, Delft, Leiden, Nijmegen en Utrecht mee aan de Student Energy Race. Twee studentenhuizen zijn tot winnaar uitgeroepen en ontvingen een cheque van 900 euro. Het ene huis bespaarde de meeste energie ten opzichte van vorig jaar (72 procent), terwijl het andere de kleinste ecologische voetafdruk had. Leerzaam voor alle thuiswerkers – al is het nóg beter voor je energierekening als je vaak van huis bent.

Onderzoek scoort hoger

Vakgroepen en onderzoeksscholen krijgen steeds hogere rapportcijfers voor hun wetenschappelijke prestaties, meldt het Rathenau Instituut op grond van de zesjaarlijkse evaluaties in de afgelopen 25 jaar. De systemen verschillen door de jaren heen, maar een ding is duidelijk: de scores gaan omhoog. Dat kan twee dingen betekenen: het wetenschappelijk onderzoek wordt over de hele linie steeds beter, of er is sprake van inflatie in de waardering voor wetenschappelijk onderzoek.

Sekte ronselt

Een Duitse sekte probeert studenten te ronselen bij Saxion Hogeschool in Enschede, schrijft de NOS. De ronselaars zouden ook aan de universiteit zijn gesignaleerd. Eén student woont volgens zijn ouders sinds drie weken bij de sekte. Zijn vader zegt dat hij geheel gehersenspoeld is. De student zou een lid van de sekte hebben ontmoet tijdens een protest tegen abortus.

Vrouwen vaker hoofd van topuniversiteiten

Steeds meer topuniversiteiten hebben een vrouw aan het roer, constateert het Britse tijdschrift Times Higher Education. Het tijdschrift telt er nu 39 van de 200 instellingen in zijn wereldwijde ranglijst. Dat zijn er vier meer dan in 2017. Zweden loopt voorop met 3 van de 5 universiteiten in de top-200.

De grote Einzelgänger is Duitsland. Van de maar liefst 23 Duitse topuniversiteiten heeft er slechts één een vrouwelijke baas. In Nederland heeft het tijdschrift vier vrouwelijke voorzitters geteld aan elf universiteiten. Inmiddels is het er een minder, want de voorzitter van de Erasmus Universiteit is vertrokken.

Toch goed gescoord in Mastergids?

Sommige universiteiten en hogescholen vinden dat ze goed scoren in de Keuzegids Masters, ook al heeft de redactie dit jaar geen ranglijsten gemaakt. Zo zegt de UT gemiddeld 0,3 punt hoger te scoren met nu 4,7 op een schaal van 1 tot 6. De relatief nieuwe ITC-master Spatial Engineering kreeg een macimale score van 6 op alle onderdelen. Ook de VU meent dat enkele van haar masters het 'bovengemiddeld goed doen'. Ook de UvA meldt dat enkele masters goed scoren 'ten opzichte van vorig jaar en ook ten opzichte van andere opleidingen en instituten'. De groene hogeschool Van Hall Larenstein ziet zijn opleidingen eveneens hoog scoren. De Protestantse Theologische Universiteit reflecteert op de pluim én de verbeterpunten die de gids geeft.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.