Coronacrisis: uitstel bsa en extra lenen

Eerstejaarsstudenten krijgen uitstel van het bindend studieadvies, als ze door de coronacrisis te weinig punten hebben behaald. Ook mogen ze extra lenen bij DUO om hun rekeningen te kunnen betalen.

Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt met universiteiten, hogescholen en studentenbonden. Het bsa wordt niet helemaal geschrapt: in het volgende studiejaar moeten de studenten de norm alsnog halen.

Daarmee gaan ze minder ver dan de Hogeschool Rotterdam, die het bindend studieadvies voor deze lichting eerstejaars helemaal heeft opgeschort. De afspraken staan in een nieuwe brief van minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer.

Verder wordt de standaard aanmelddatum voor nieuwe studenten met een maand opgeschoven naar 1 juni. Als aspirant-studenten voor hun studiekeuzecheck naar de hogeschool of universiteit zouden moeten komen, dan gaat dat voorlopig niet door.

Mbo-studenten

Daarnaast is er afgesproken dat mbo-studenten niet de dupe mogen worden van de crisis. Als ze een kleine studievertraging hebben opgelopen, mogen ze toch alvast aan een hbo-opleiding beginnen. Ze hebben dan tot 1 januari 2021 de tijd om het mbo-diploma alsnog te behalen.

De Nationale Studenten Enquête is dit jaar van de baan. Dat is de jaarlijkse vragenlijst waarin studenten hun mening over het onderwijs kunnen geven. Dat betekent voor het hbo het tweede achtereenvolgende jaar zonder inzicht in het oordeel van studenten.

Lenen

De twee landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb hebben gemengde gevoelens bij de maatregelen. Het uitstel van het bsa vinden ze goed, net als enkele andere afspraken. Maar ze hebben kritiek op het gebrek aan financiële steun voor studenten.

Als studenten hun bijbaan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis, kunnen ze volgens de minister extra lenen bij DUO. Wie al maximaal leent en de eindjes toch niet aan elkaar kan knopen, mag een extra lening aanvragen. DUO zal per geval beoordelen of de student daarvoor in aanmerking komt.

Financiële klap

Maar studenten moeten de financiële klap van de coronacrisis dus zelf opvangen, concludeert de LSVb. ‘De minister zegt in feite dat studenten extra kunnen lenen als ze door corona geld tekortkomen en dat ze langer mogen lenen als ze studievertraging oplopen. Daar maken wij ons zorgen over. Zzp’ers, werkgevers en de luchtvaartindustrie krijgen steun van de overheid, waarom studenten dan niet?’

Normaal gesproken mogen studenten bij overmacht een beroep doen op steun uit het zogeheten profileringsfonds. Het ISO hoopt daarom dat er later nog gesproken gaat worden over compensatie voor studievertraging. ‘Het is ook wel begrijpelijk dat dat iets later komt’, zegt voorzitter Kees Gillesse.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.