Studeren in september: ‘Op de campus als het kan’

| HOP, Evelien Flink

Coronacrisis of niet, laat die nieuwe studenten maar komen, aldus de universiteiten. Met een nieuwe campagne laten zij studiekiezers (en de rest van Nederland) zien dat het onderwijs ‘aan’ staat.

Universiteiten werken met man en macht om tijdens de coronacrisis online werkgroepen en colleges te verzorgen. De vraag is of aankomende studenten op afstandsonderwijs zitten te wachten. Is studeren in tijden van corona wel de moeite waard?

Jazeker, beloven de universiteiten. Met een nieuwe campagne en bijbehorende slogan willen zij studiekiezers overtuigen om zich ondanks de coronacrisis toch in te schrijven voor een opleiding én om in september ook te starten.

Studiekiezers

‘On campus als het kan, online omdat het kan’, luidt vanaf vandaag het devies. De campagne is vooral bedoeld voor studiekiezers, maar brengt ook een boodschap aan de samenleving: het universitair onderwijs in Nederland staat ondanks corona ‘aan’.

‘We weten niet hoe de wereld er na de zomer uitziet en welke kabinetsmaatregelen er dan gelden’, zegt woordvoerder Bart Pierik van universiteitenvereniging VSNU. ‘Maar we kunnen wel alvast laten zien wat we nu allemaal in gang hebben gezet op het gebied van onderwijs en onderzoek.’

Spoorboekje

De VSNU schat dat momenteel ruim 90 procent van het universitair onderwijs digitaal wordt aangeboden. Voor de overige 10 procent blijven de universiteiten afhankelijk van het ‘corona-spoorboekje’ van het kabinet. Wanneer mogen de deuren weer open?

‘Als we weer meer mogen, doen we dat heel graag’, zegt Pierik. ‘De waarde van klassikaal onderwijs is groot en practica en tentamens zijn nu eenmaal het best te organiseren op de campus zelf.’

Hybride

Maar hoe komt dat anderhalvemeteronderwijs eruit te zien? Daarover worden nu plannen gesmeed. De VSNU wil dat er een aanpak voor (beperkt) fysiek onderwijs klaarligt wanneer het kabinet groen licht geeft. Die aanpak verschijnt ‘spoedig’, meldt de koepel, ‘en dient ook als input voor nieuwe kabinetsmaatregelen van aankomende week.’

Groen licht of niet, voorlopig zal nog veel onderwijs online plaatsvinden. De Universiteit Leiden houdt er volgens Mare rekening mee dat dit tot februari het geval zal zijn. Ook de Rijksuniversiteit Groningen gaat in september verder met ‘hybride vormen’ van onderwijs, meldt UKrant vandaag.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.