Docenten die zich verder willen scholen, bijvoorbeeld met een masteropleiding, kunnen daar al een aantal jaar een zogeheten ‘lerarenbeurs’ voor aanvragen bij DUO. Met die vergoeding kunnen ze hun collegegeld, studiemiddelen en reiskosten betalen.
Maar afgelopen zomer bleek dat meer dan 2.400 docenten voor zo’n beurs waren afgewezen: het geld uit het daarvoor bestemde potje was al opgemaakt aan de bestrijding van het lerarentekort. De Tweede Kamer was er op zijn zachtst gezegd niet blij mee.
Iets te vroeg
Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) willen herhaling voorkomen en zitten er dit keer bovenop. Nog vóór het einde van de aanvraagperiode (1 april tot en met 15 mei) leverden ze alvast een vragenlijstje in bij demissionair onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob. Hoeveel docenten hebben dit jaar een aanvraag gedaan, willen ze weten, en hoeveel worden er toegekend?
Die vragen komen de ministers iets te vroeg. Op 10 mei stond de teller in elk geval op ruim 5.900, waarvan zo’n 600 uit het hoger onderwijs, antwoordden ze vorige week. Maar het totale aantal aanvragen was toen nog niet bekend. Bovendien worden de beurzen pas toegekend nadat de aanvraagperiode is verstreken én krijgen docenten die vorig jaar buiten de boot vielen voorrang. Dus ook dat speelt nog mee bij de verdeling van het geld.
Halvering
Een gunstige bijkomstigheid is dat het wettelijk collegegeld komend studiejaar wordt gehalveerd vanwege de coronacrisis. De bewindslieden verwachten dat veel docenten bij hun aanvraag nu nog het volledige, oorspronkelijke bedrag hebben ingevuld.
'Zodra instellingen de verlaagde tarieven op hun website gaan opnemen, gaat DUO leraren vragen hun aanvraag aan te passen', schrijven ze. 'De korting op het collegegeld zorgt ervoor dat het aangevraagde bedrag per beurs daalt. Hierdoor kunnen er dan waarschijnlijk meer aanvragen worden toegekend.'
De Tweede Kamer hoort daarom uiterlijk eind juni meer over het aantal toegekende beurzen. 'Dan zijn de effecten van de korting collegegeld op de lerarenbeurs bekend en kunnen we een volledig beeld schetsen.'
Geen verlossend antwoord
Maar de vragenstellers willen nu al zekerheid. Want wat als er dit jaar weer te veel aanvragen worden ingediend: wordt het budget dit keer dan wél verhoogd?
Ook op die vraag volgt nog geen verlossend antwoord. Het beperktere budget voor de lerarenbeurs vergt 'een herbezinning van dit instrument en het aanbrengen van focus', schrijven Van Engelshoven en Slob. Ze gaan dit najaar in gesprek met docenten, schoolleiders en de Tweede Kamer en zetten een evaluatieonderzoek uit. Geen ja dus, maar ook geen nee.
En de pechvogels van vorig jaar? De ministers verwachten dat ze de aanvragen van docenten die afgelopen zomer zijn afgewezen dit jaar wel kunnen toekennen.
Maar wie vorig jaar is afgewezen en daarom maar zelf de portemonnee trok, heeft nog steeds pech. Want het geldpotje zal ook dit jaar volledig worden uitgeput, vrezen de ministers. 'Daarmee is er geen financiële ruimte om docenten die het afgelopen jaar de cursus of opleiding zelf hebben betaald te compenseren.'