De jaarlijkse prijs van de Algemene Onderwijsbond zet mensen in het zonnetje die zich inspannen voor betere arbeidsomstandigheden in het hoger onderwijs. Deze keer werkt de AOb samen met de actiegroepen Casual Academy en 0.7.
Voor het eerst is de winnaar via loting bepaald. Er kwam een digitaal Rad van Fortuin aan te pas tijdens de uitreiking. De vijf genomineerden waren immers al door de keuring van de jury heen gekomen. 'Met deze loting illustreren we dat de succes rate vervolgens meer geluk is dan inzet of capaciteit', legt AOb-hoofdbestuurder Marijtje Jongsma uit.
De loting is een commentaar op het 'prijzencircus' waarin onderzoekers subsidies en beurzen moeten bemachtigen. Ze hebben weinig keus. 'Het gaat niet om extraatjes, maar om een noodzaak voor onderzoekers', zegt Jongsma. De vijf nominaties laten volgens haar zien welke 'gereedschapskist' er is om betere arbeidsomstandigheden voor elkaar te boksen.
Winnares van de loterij, studiecoördinator Nicole van Os, is voorzitter van het Lokaal Overleg in Leiden, waar ze zich sterk maakt voor vaste arbeidscontracten. Ze vindt het niet goed dat docent-zzp’ers worden ingeschakeld in het regulier onderwijs. 'Deze groep valt buiten de cao en is kwetsbaar.' Ze bracht de omvang van het probleem bij het Academisch Taalcentrum van Universiteit Leiden in kaart en wist het tij daar te keren.
Er waren nog vier (gelijkwaardige) genomineerden. In hoogleraar taalverwerving en fonologie Paula Fikkert ziet de jury een 'ware strijder met tomeloze energie' door haar rol als voorzitter van de commissie Erkennen en Waarderen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Die vult ze volgens de jury bijzonder in door iemand van de Jonge Akademie medevoorzitter te maken. 'Ik wil een leider zijn in dienst van de groep', zegt Fikkert daar zelf over. Ze maakt zich sterk om de 'ratrace' in de wetenschap te stoppen.
De podcast ‘Ik vertrek’ van Stef Dingemans en Sanne Frequin verdient volgens de jury ook een pluim. Het duo wil universiteiten met de podcast laten zien wat ze allemaal mislopen door het adagium ‘je bent wat je publiceert’. Wetenschap is volgens Frequin meer dan alleen 'publicaties uitpoepen'. Ze hopen dat onderwijs en onderzoek beter gecombineerd kunnen worden.
De professoren Erwin van der Krabben en Arnoud Lagendijk stonden aan de wieg van het Centre for Urban and Regional Research (CentUR). Daarmee helpen ze postdocs aan een 'geclausuleerde' vaste aanstelling: zolang er projectgelden zijn, hebben ze een vaste baan. 'We zijn inmiddels een ware onderzoeksvoorstellenmachine', zegt Van der Krabben.
Advocaat Twan Kersten wordt in het zonnetje gezet omdat hij het hele systeem van tijdelijke aanstellingen aan de kaak stelde. Hij vocht met succes de 'dubieuze verlenging' aan van de tijdelijke aanstelling van een Leids universitair docent. Twan vond het een 'lekkere zaak' om zich in vast te bijten. 'We hebben een pad geëffend voor andere docenten, al zijn er nog te veel wetenschappers met tijdelijke aanstellingen', stelt hij.