UT stijgt naar plek drie in Keuzegids

| Rense Kuipers

Vijf topopleidingen, twee onvoldoendes en landelijk gezien een derde plaats met voor het tweede jaar op rij 64,5 punten. Dat is de ‘score’ die de UT noteert in de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023.

Photo by: RIKKERT HARINK

Opnieuw voert de Wageningen University & Research de landelijke ranglijst van de Keuzegids aan, gevolgd door de Open Universiteit. De UT daalde vorig jaar naar een vierde plek, maar staat dit jaar weer in de top 3, met opnieuw een gemiddelde score van 64,5 voor 21 beoordeelde bacheloropleidingen. Dat de UT derde staat, komt doordat de Universiteit Maastricht 2,5 punten inleverde.

Wederopstanding ATLAS

Voor opleidingen die een score van 76 of hoger noteren, geeft de Keuzegids het predicaat ‘topopleiding’. Dat lukte vijf UT-bacheloropleidingen. Technische wiskunde behaalde met 86 punten de hoogste score van de beoordeelde UT-opleidingen. Communicatiewetenschap, technische bedrijfskunde en technische natuurkunde kregen allen een score van 77 punten. Daarmee is technische natuurkunde nu elf jaar op rij ‘topopleiding’.

Opmerkelijke wederopstanding is er voor ATLAS. Het university college was sinds de oprichting met enige regelmaat topopleiding, maar noteerde vorig jaar een score van 60 punten. Dit jaar is ATLAS opnieuw topopleiding, met 80 punten.

Krappe voldoendes en onvoldoendes

Het is niet alleen hosanna. Relatief veel UT-opleidingen scoren om en nabij de 60 punten – vrij vertaald een krappe voldoende. Management, Society & Technology noteert de laagste score van alle beoordeelde UT-opleidingen, met 49 punten. Ook technische informatica – in 2017 en 2018 nog topopleiding – heeft met 54 punten stof tot nadenken.

De Keuzegids vraagt overigens nu al vijf jaar studenten naar hun tevredenheid over het Engels van hun docenten. Tijdens de eerste meting stond de UT op een gedeelde laatste plaats. Dit jaar krijgen de UT-docenten een score van 4 (uit 5), waarmee de instelling op het landelijke gemiddelde zit.

Beoordeling

Voor hun oordelen baseren de makers van de Keuzegids zich voor een groot deel op resultaten uit de Nationale Studenten Enquête 2022. Daarnaast kijken ze naar arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt en studiesuccescijfers van koepelvereniging Universiteiten van Nederland.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.