Arnd Hartmanns is universitair docent bij de onderzoeksgroep Formal Methods and Tools van de faculteit EEMCS. In zijn Vidi-voorstel ‘betrouwbare analyse van systemen met tijd en kansverdelingen’ combineert hij wiskunde en informatica om software voor experts te ontwikkelen die niet fout kan zijn. Dit is van groot belang bij systemen zoals stormvloedkeringen en kernreactoren.
Ook universitair hoofddocent Linn Leppert van de TNW-onderzoeksgroep Computational Chemical Physics ontvangt een Vidi voor haar project ‘Catch A Wave’. Ze heeft als doel nieuwe methoden te ontwikkelen om energie- en ladingsoverdracht in licht-converterende materialen te berekenen. In 2022 kreeg Leppert al een zogeheten M-subsidie uitgereikt van NWO voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit.
Vidi-laureaat Jelmer Renema is universitair docent bij de onderzoeksgroep Adaptive Quantum Optics van de faculteit TNW. Zijn onderzoeksvoorstel richt zich op toepassingen voor kwantumcomputers, met een focus op fotonische kwantumsystemen. Renema is tevens medeoprichter van het Enschedese bedrijf QuiX Quantum. Het bedrijf kreeg vorig jaar een ‘mega-order’ van 14 miljoen euro voor de bouw van de eerste fotonische kwantumcomputer van Europa.
De vierde en laatste UT-Vidi gaat naar Roland van Rijswijk-Deij. Hij is adjunct-hoogleraar Network Security bij de onderzoeksgroep Design and Analysis of Communication Systems (DACS) van de faculteit EEMCS. In zijn Vidi-project SHARQS concentreert Van Rijswijk zich op de transitie naar een kwantumveilig internet. De cryptografische algoritmen die we vandaag de dag gebruiken zijn eenvoudig te breken met een kwantumcomputer, wat het einde zou betekenen van vertrouwelijkheid en privacy op het internet. Het is daarom van groot belang dat we overstappen op kwantumveilige cryptografie.
In totaal werden er 97 Vidi’s toegekend aan wetenschappers in Nederland. Dat is een honoreringspercentage van 18 procent. De Vidi-subsidie is onderdeel van het NWO Talentprogramma (Veni-Vidi-Vici). De persoonsgebonden beurzen zijn gericht op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers. De Vidi-subsidie, die maximaal 800.000 euro bedraagt, is bedoeld voor meer ervaren onderzoekers.