Derde prijs voor UT-project bij Nederlandse Onderwijspremie

| Stan Waning

Het UT-project FlexSciLabs behaalde donderdag tijdens het Comenius Festival de derde prijs bij de Nederlandse Onderwijspremie. Universitair hoofddocent Sissi de Beer ontving de prijs die goed is voor 500 duizend euro uit handen van minister Robbert Dijkgraaf.

Het UT-team ontwikkelde flexibilisering van praktisch onderwijs, zodat de opleidingen technische natuurkunde, Advanced Technology en Chemical Science and Engineering niet afhankelijk zijn van dure laboratoria. Door het project FlexSciLabs kunnen studenten hun practica en projecten op elke tijd en plaats uitvoeren. Een voorbeeld is het eindproject van het vak Polymer Physics (Chemical Science and Engineering) dat recent tot een publicatie leidde.

Het UT-team achter FlexSciLabs bestaat naast Sissi de Beer uit Leonie Chapel, Noah van Dijk, Stefan Kooij, Aernout van Rossum, Arnoud Onnink, Paul Rupert, Imre van Veldhoven, Jeroen Verschuur en Herbert Wormeester. De jury liet zich lovend uit over het project, maar gaf het team ook opbouwende feedback mee. ‘De opzet van het initiatief is nog niet onderbouwd met wetenschappelijke literatuur. De commissie zou graag verduidelijkt zien welke onderwijskundige principes ten grondslag liggen aan de positieve effecten van het project.’

Tweede jaar op rij

Het is het tweede jaar op rij dat de UT in de prijzen valt. De master-insert 'Shaping Responsible Futures' ging vorig jaar met de hoofdprijs van 1,2 miljoen euro aan de haal. Die groep bedacht een transdisciplinair extra curriculum voor masterstudenten, dat bovenop het reguliere programma kwam.

Het project ‘Placemaking: estafette voor stadmakers’ van de Universiteit van Amsterdam won dit jaar de hoofdprijs. ‘Investeren in studentenwelzijn loont!’ van de Radboud Universiteit behaalde de tweede prijs.

Netwerk

De Nederlandse Onderwijspremie wordt betaald door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Het wil de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs verbeteren door onderwijsonderzoek te coördineren en financieren.

Onder het NRO valt sinds 2021 ook het ComeniusNetwerk van onderwijsvernieuwers in het hoger onderwijs, dat ook de jaarlijkse Comeniusbeurzen verdeelt. De hoofdaanvragers van de winnende beurzen worden automatisch lid.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.