Tien U-Today lees- en luistertips voor de vakantieperiode

| Redactie

De redactie van U-Today houdt in week 31 en week 32 zomervakantie. In die periode verschijnen er geen nieuwe verhalen op deze website. Daarom selecteerde de redactie enkele lees- en luistertips met verhalen voor op het strand, in de tent of in de achtertuin.

Photo by: JELLIEN TIGELAAR
Internationalisering en Engelstaligheid

Op het gebied van onderwijs hét politieke onderwerp van het jaar: internationalisering. Hoe streng grijpt demissionair minister Robbert Dijkgraaf na de vakantie in met zijn wetsvoorstel? Hoe welkom zijn internationale studenten en medewerkers in de toekomst nog? En wat betekenen zijn plannen voor de voertaal op universiteiten? Lees onze verhalen terug in het dossier ‘kwestie internationalisering’, of pak het drieluik Engelstaligheid op de UT er nog eens bij.

Podcast: Landgoed Drienerlo

‘Een behapbare podcast over het prille begin van de UT’, zo omschrijft maker en U-Today journalist Jelle Posthuma zijn podcast getiteld ‘Landgoed Drienerlo’. Hij ondernam een zoektocht naar de raadselachtige rol van landgoedeigenaar Gerrit Albertus Lasonder, een NSB’er die joden liet onderduiken. Een perfecte podcast voor in het vliegtuig of op het strandbedje.

Wetenschap als topsport

UT-hoogleraren Detlef Lohse en Robert Passier bemachtigden dit jaar een ERC Advanced Grant. In twee interviews vertellen ze over wetenschap als teamsport, de route naar een majeure subsidie en het creëren van de ideale omstandigheden. ‘Het is een voorrecht een onderzoeksvoorstel te mogen schrijven’.

Diversiteit en inclusie op de UT

Na een traumatische gebeurtenis besluit Rupsa Basu, promovenda aan de UT, zich uit te spreken over uitsluiting en discriminatie die ze ervoer op de campus en daarbuiten. Check hier haar verhaal, of lees de twee artikelen over een rondetafelgesprek dat U-Today hield met acht UT’ers naar aanleiding van het verhaal van Basu.

Van de Hengelosestraat naar de campus

De verandering uit afgelopen collegejaar die het meest in het oog springt: de komst van de ITC-faculteit naar de campus. Een verhuizing waar een jarenlange stoelendans aan vooraf ging. In april opende de faculteit gebouw Langezijds officieus tijdens de eerste werkdag. Na de zomer volgt een officiële opening.

Frans Timmermans op de dies natalis

In mei bezoekt Eurocommissaris Frans Timmermans de campus. De politicus houdt een rede tijdens de dies natalis van de UT. Spreek je uit voor meer klimaatactie én voor het behoud van een internationale universiteit met het Engels als lingua franca, luidt zijn boodschap. Hij vertelt bovendien dat de fossiele industrie uitsluiten in de transitie niet verstandig is.

Timmermans komt niet alleen naar de campus. Diplomaat Tony Agotha reist met hem mee. De UT-alumnus maakt onderdeel uit van het kabinet van Timmermans. Vlak voor de dies natalis vertelt Agotha in Brussel over zijn werk en zijn studententijd.

Moeder Lineke en zoon Kasper studeren op dezelfde dag af

UT-studenten Lineke Polman en Kasper de Kruiff studeren samen op 27 januari af. Best bijzonder, als je moeder en zoon bent. Ook de afstudeerlocatie in het Amphitheater is speciaal: als theatersporters delen ze al jarenlang hetzelfde podium bij Pro Deo. Lees hier hun verhaal.

Scheuren over de campus in racespel Assetto Corsa       

Ook in de categorie luchtig: dankzij Erwin Hofman kunnen gameliefhebbers de campus als circuit gebruiken. De student Industrial Design Engineering bouwt in het populaire racespel Assetto Corsa de universiteitsgrond grotendeels tot in detail na. Bekijk hier de indrukwekkende gelijkenissen.

Klimaatactivisten vs. Shell

Klimaatactivisten en de fossiele industrie komen ook op de UT vaker tegenover elkaar te staan, al leidt het in tegenstelling tot op andere universiteiten nog niet tot bezettingen op de campus. Deeltijdhoogleraren Jean-Paul Lange en Arian Nijmeijer vertellen over de combinatie tussen hun werk voor Shell en hun aanstelling aan de UT. Ook spreken steeds meer UT-wetenschappers zich uit tegen de klimaatcrisis.

Afscheidsinterview Dick Meijer

Eind 2022 neemt Dick Meijer afscheid van de UT. De wiskundedocent was zesendertig jaar verbonden aan de universiteit. Als Uraadslid is hij jarenlang de luis in de pels van menig universiteitsbestuurder. ‘Het kritisch vermogen van de UT heb ik nooit hoog aangeslagen, daarom probeerde ik dat geluid te vertolken.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.