Wacht even, moeten alle bacheloropleidingen straks goeddeels Nederlandstalig worden? Een debat in de Tweede Kamer leidde in juni tot allerlei misverstanden in de landelijke dagbladen. Dit artikel verschafte duidelijkheid.
Slechts negen studenten stroomden afgelopen september in bij University College Twente (ATLAS), een historisch laag aantal. Decaan Heleen Miedema noemde de ‘noodgedwongen aandacht voor interne zaken’ als oorzaak.
The push in Dutch politics to restrict the internationalisation movement in The Netherlands causes foreign students and staff members to feel less welcome at Dutch universities. This was evident from the indicative results of a survey conducted by six university news media, including U-Today.
Berichten die de eigen portemonnee aangaan, doen het altijd goed. Zo ook in juni, toen de vakbonden en de universiteiten een voorlopig akkoord bereikten over een nieuwe cao. Als de achterbannen het goedkeuren – wat later gebeurde – komt er per 1 augustus een structurele loonsverhoging van 9 procent en een eenmalige uitkering van maximaal 1.200 euro.
Tijdelijke contracten niet verlengen, een stop op vacatures en zelfs de vergaderlunch moest eraan geloven. Met een aantal stevige maatregelen stuurde het college van bestuur eind oktober acuut bij om ‘een direct effect te realiseren’ om de financiële huishouding van de UT te verbeteren. Dat bericht klikten jullie massaal aan.
Ook berichten in de categorie ‘luchtig’ scoren met regelmaat hoge views. Zo ook dit nieuws uit juni. ‘Aan de Promenade tussen de Vrijhof en de Bastille is vandaag een pizza-automaat geïnstalleerd. De machine produceert 24/7 in een paar minuten tijd verse pizza’s.’
Zelfs berichten zonder duidelijke UT-link vinden we soms bovenin de lijstjes, zoals dit artikel. Een Utrechtse hoogleraar klinische psychologie werd in juni ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag. Eerder werkte hij aan de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit. Ook daar had hij al een opmerkelijke reputatie.
Een goede column prikkelt, is actueel en zet de lezer aan het denken. De views tonen aan dat studentcolumnist Lars van de Zandschulp daarin slaagde in zijn eerste column: strafkamp, waarin hij schreef over het ‘warme welkom’ voor nieuwe studenten.
‘Studenten kunnen zo duizenden euro’s besparen.’ Die quote sprak veel studenten in oktober blijkbaar aan. Masterstudent Mechanical Engineering Dominiek Spin vertelde toen over zijn eigen ‘slimme studieschuldcalculator’. Spin hoopte dat zijn website medestudenten kon helpen.
Dit bericht uit begin oktober werd dit jaar met afstand het meest gelezen. Aan de universiteiten moet het Nederlands binnen drie of vier jaar de voertaal worden, zei Pieter Omtzigt in praatprogramma Op1. 'Dan komen er minder buitenlandse studenten naar Nederland.'