Dat is BBB’er Sander Smit, die tussen 2006 en 2012 bestuurskunde studeerde aan de UT. Hij werkte daarna enige jaren als beleidsmedewerker voor Europarlementariër Annie Schreijer. Ook was hij raadslid voor het CDA in de gemeente Hof van Twente. Smit is nummer één op de lijst van de partij van Caroline van der Plas en hoopt na de verkiezingen plaats te nemen in het Europees Parlement. Onderzoeksbureau Ipsos I&O peilde BBB onlangs op een zetel, dus er volgen spannende weken voor Smit.
Brussel
Smit lijkt de enige UT’er die een serieuze kans maakt op een stoel in Brussel de komende jaren. Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (technische bedrijfskunde 1998-2002) staat op plek drie op de kieslijst van Forum van Democratie, maar die partij gaat hoogstwaarschijnlijk geen drie zetels halen. Ook Judith Koop, alumna European Studies, hoeft vermoedelijk op korte termijn niet naar Brussel te verhuizen, als nummer twaalf op de lijst van de ChristenUnie. Bij de overige partijen staan geen UT’ers op enigszins realistische plekken.
Dat er weinig UT-alumni tussen de honderden namen staan die namens Nederland hopen op een zetel in het Europees Parlement, is geen grote verrassing. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen november was dat ook al het geval. Martin Rosema, UT-docent politicologie, duidde die constatering voorafgaand aan die verkiezingen. Zijn verklaringen: het relatief lage aantal UT-studenten, de afstand tussen Den Haag en Twente, mensen met een technische opleiding die vaak geen voorkeur hebben voor een rol in de politiek en de apolitieke cultuur op de campus.
De Europees Parlementsverkiezing duurt van 6 tot en met 9 juni. Nederland wordt op dit moment vertegenwoordigd door 29 Europarlementariërs, dat aantal stijgt – mede door de Brexit – naar 31. De Nederlandse partijen maken deel uit van Europese fracties.
Stemgerechtigden uit Enschede kunnen donderdag 6 juni hun stem uitbrengen in De Bastille.