UT-volleybalteam zamelt geld in voor deelname EK Hongarije

| Stan Waning

Deelname aan het EK studentenvolleybal in Hongarije blijkt voor het UT-studentenvolleybalteam zo prijzig, dat de selectie op creatieve wijze geld aan inzamelen is om mee te kunnen doen.

Het UT-studentenvolleybalteam.

Het UT-team bestaat uit tien speelsters en twee stafleden. Slechts een klein gedeelte van de selectie speelt voor UT-volleybalvereniging Harambee. Hoe dat zit? ‘Al onze speelsters studeren aan de UT, maar we volleyballen bij verschillende verenigingen. Sommigen bij Harambee, maar de meesten op hoog niveau in de regio. Samen vormen we het UT-team’, vertelt speelster Famke Zomer (21), masterstudent technische geneeskunde.

Nederlands kampioen

Afgelopen zomer kroonde de selectie zich verrassend tot nationaal kampioen in Wageningen. In voorgaande jaren won het Groningse team vrijwel altijd het NK, maar dit keer ging de beker mee naar Enschede. In december hoorde de selectie dat een eerste plaats op het NK gepaard ging met deelname aan het EK studentenvolleybal, begin juli in de Hongaarse stad Miskolc. ‘Hartstikke tof natuurlijk. Iedereen was gelijk enthousiast, maar deelname heeft een flink kostenplaatje’, aldus Zomer.

Reis- en verblijfkosten – die allemaal via de organisatie lopen – zijn zo’n duizend euro per persoon. Een bedrag dat de gemiddelde student niet maandelijks overhoudt. Omdat de selectie koste wat kost wilde gaan, zetten de speelsters gelijk meerdere acties op touw. Zomer: ‘We organiseerden een bingo, zochten steun bij het Universiteitsfonds, hielpen mee op de alumnidag en we houden volgende week een beachvolleybaltoernooi om geld in te zamelen. Maar het meeste geld haalden we op met onze crowdfunding.’

Hongaars recept

Daarmee verzamelde het volleybalteam al ruim drieduizend euro. ‘We hopen ongeveer vijfduizend euro op te halen, dan betalen we de rest van het bedrag uit eigen zak’, vertelt Zomer. Gevers kunnen zelf kiezen hoeveel geld ze doneren, maar de selectie stelde ook enkele bedragen voor. Zoals: ‘65 euro – de prijs van een volleybal – je ontvangt een afspeellijst met inspeelmuziek voor volleybal, een Hongaars recept, een bedankvideo van een speelster én een link om ons te volgen!’. De gulle gever die 150 euro doneert krijgt zelfs een volleybalclinic aangeboden door de selectie. ‘En geloof het of niet, maar we moeten al voor zeven personen een clinic verzorgen. Heel fijn, maar ook met kleine bedragen zijn we blij’, aldus Zomer.

De passer/loper van de selectie durft geen voorspelling te wagen over de kansen van het UT-team in Hongarije, waar zestien teams uit evenveel landen deelnemen. ‘We weten vrijwel niks over de concurrentie, dus daar valt weinig over te zeggen. We hopen in ieder geval door de poulefase te komen en gaan er maximaal voor. Presteren staat voorop, dus voor ons geen gezuip en gefeest. Hooguit na het toernooi.’


Het EK-studentenvolleybal duurt van maandag 8 tot en met 15 juli 2024.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.