Europese beurzen: drie UT-onderzoekers gaan theorie in praktijk brengen

Drie UT-onderzoekers krijgen een Europese beurs van 150 duizend euro om hun inzichten te vertalen naar een commerciële toepassing. Het gaat om David Fernandez Rivas, Jeroen Leijten en Mariëlle Stoelinga.

David Fernandez Rivas.

De Europese onderzoeksraad ERC heeft vandaag honderd proof of concept-beurzen toegekend in de eerste ronde van 2024. Daarmee mogen onderzoekers die al eerder een ERC-beurs ontvingen kijken of ze hun ideeën ook op de markt kunnen brengen, bijvoorbeeld met een patent of een prototype.

Zo wil de EU stimuleren dat onderzoek tot innovatie en economische groei leidt. Het leeuwendeel van de beurzen gaat naar technische en medische projecten. Na het Verenigd Koninkrijk (vijftien beurzen) sleept Nederland de meeste in de wacht.

De tweeduizendste proof of concept-beurs die sinds 2011 werd toegekend is voor de Italiaanse Nanda Rea, die de levensvatbaarheid test van een door haar ontwikkeld nieuw navigatiesysteem in de ruimte. De sterrenkundige werkte een aantal jaren in Nederland en sinds 2016 in Barcelona.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.