UT’ers ontdekken 1023 unieke plant- en diersoorten op campus

| Redactie

Een maand lang speuren op de UT-campus naar unieke plant- en diersoorten leverde maar liefst 4060 waarnemingen en 1023 unieke soorten op. Dat is de score van de UT bij de zogeheten ‘BioBlitz’.

Foto gemaakt bij een vogelspotactiviteit, tijdens de BioBlitz.

De UT deed tussen 22 mei en 22 juni een maand lang mee aan een zogeheten BioBlitz van het hoger onderwijs, met als doel om zoveel mogelijk soorten te registreren in een vastgesteld gebied binnen een afgebakende tijd. Zo stond onder andere het spotten van vogels, libelles en nachtvlinders op het programma, met ITC-wetenschappers Wim Bakker en Rolf de By als aanjagers van het geheel.

Tijdens hun inventarisatie kwamen ze bijzondere soorten tegen. Bijvoorbeeld 119 verschillende soorten mossen op de campus. Ook troffen ze de zeldzame Jeneverbesroodwants aan. ‘Sinds 2000 zijn er slechts 50 waarnemingen gedaan van deze soort in Nederland’, aldus Bakker.

In die maand durende BioBlitz deden UT’ers in totaal 4060 waarnemingen, waarbij ze 1023 unieke plant- en diersoorten identificeerden. Alleen op de universiteit van Wageningen kwamen betrokkenen tot meer waarnemingen (6583) en unieke soorten (1088).

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.