Zomeroverzicht: leesvoer voor in de luie stoel

| Redactie

De UT draaide het afgelopen half jaar door, U-Today tikte het afgelopen half jaar door. Met de zomervakantie voor de boeg of onderweg, een overzicht met opmerkelijke, spraakmakende en lichtvoetige artikelen van het afgelopen half jaar. Voor wie de UT niet kan missen vanuit het strandbedje of campingstoeltje.

De Grote U-Today Bestuursfotoverkiezing

Een 2 voor de slechtste foto, een 9.9 voor de allerbeste. Welgeteld 55 verenigingen stuurden hun bestuursfoto’s in, om langs de U-Today meetlat der prominentie te gaan. Voor een eerste editie een unaniem belachelijk groot succes, we broeden alvast op een tweede editie voor komend jaar.

Bekijk de verkiezing hier.

Activisme onder druk

De buitengewone bestuursfoto’s staan in schril contrast met een andere trend waar we het afgelopen halfjaar over schreven: het klassieke studentenleven staat flink onder druk en het activisme neemt af. Zo is er zelfs nog geen Kick-In-commissie gevonden voor 2025, ondanks verwoede pogingen. Nog meer donkere wolken dreigen, in de vorm van de langstudeerboete. En dan dreigt de UT ook nog eens te snijden in activismebeurzen.

Lees meer.

Financiële kopzorgen

Als er één onderwerp het afgelopen halfjaar domineerde, dan was dat de financiële sores van de universiteit. Onze teller in dit hoofdpijndossier staat inmiddels op 31 artikelen (and counting). Vooral het nieuws van enkele weken geleden sloeg bij velen in als een bom: in het slechtste scenario staan ruim vijfhonderd UT-banen op de tocht.

Lees meer.

Koekblikken en krachtpatsers

Gelukkig waren er ook wat ‘luchtige’ verhalen te noteren. Wat te denken van de bijzondere vervoersmiddelen van menig huis, vereniging of dispuut. Van ‘burgerlijke’ koekblikken tot hulkachtige krachtpatsers.

Lees het verhaal hier.

Nog meer krachtpatsers

Of wat te denken van interviews met andere krachtpatsers? Lees bijvoorbeeld hier het interview met Stijn Lagrand, die zijn studie combineert met topsport in de vorm van Obstacle Course Racing. Of een interview met een andere krachtpatser, UT-alumnus Ray Klaassens, bekend van Kamp van Koningsbrugge. En zo was er ook nog een interview over snelheidsduivels, met alumnus werktuigbouwkunde Sebastiaan ten Pas. Hij werkt al een aantal jaren voor het Formule 1-team van Aston Martin.

Het verhaal van Sebastiaan ten Pas.

Chinese eenkindpolitiek

Van de Chinese eenkindpolitiek heb je ongetwijfeld al gehoord. Maar wist je ook dat het beleid haar oorsprong vond tijdens een biertje in de Bastille? Het opmerkelijke verhaal over hoe de Chinese eenkindpolitiek – bij toeval – op de UT ontstond, lees je hier.

Tentamenfraude

Een ander opvallend dossier waar we ons over bogen het afgelopen halfjaar was die van – inmiddels oud-student Shervin Tochahi. Hij lag maandenlang in de clinch met zijn examencommissie en het College van Beroep voor de Examens. Uiteindelijk deed de Raad van State afgelopen week uitspraak in de zaak. In het nadeel van de student.

Lees meer.

Bezetting Vleugel

Over in de clinch liggen gesproken… De laatste keer dat de bestuursvleugel bezet werd, zal nog weinig mensen heugen, maar afgelopen juni was het weer raak. Waar actiegroep Enschede Students for Palestine enkele weken ervoor nog de dies natalis van de UT verstoorde, gingen ze op 12 juni een stap verder. De bezetting eindigde zonder geweld of vernielingen, een flink contrast met andere universiteiten. Lees hier alles over het Israël-Palestinaconflict.

Reportages, reportages, reportages

Voor wie het allemaal te zwaarmoedig wordt, sluiten we dit zomeroverzichtje af met de nodige onbekommerde reportages. Zo liep U-Today mee over de campus om tjiftjaffen en zwarte roodstaarten te spotten. Ook stonden we langs de zijlijn bij het altijd bewogen StAf-toernooi, een ware clash tussen kelderklasse en Champions League. En tijdens de Batavierenrace bleven we eens niet getrouw op de campus plakken, maar bezochten we ook herstartpunt Barchem. Waar de roombroodjes van Bakkerij Proef een begrip zijn geworden onder de lopers.

U-Today twee weken gesloten

De redactie van U-Today laadt de batterijen op om zich klaar te stomen voor collegejaar 2024-2025. Vanaf vrijdag 26 juli tot maandag 12 augustus is het loket daarom gesloten. Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie toe.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.